Sudans president på arabtoppmöte

Omar al-Bashir pressas av FN-ledaren Ban Ki-Moon.


Sudans president Omar al-Bashir anlände på söndagen till Qatar för ett arabiskt toppmöte.

Presidenten är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC), men har de senaste veckorna ägnat sig åt att resa runt till grannländer liksom för att demonstrera att efterlysningen inte hindrar honom från resor.

Åklagarmyndigheten vid ICC anklagar honom för krigsförbrytelser i Darfur, och åtalet är ett av de ämnen som kommer att diskuteras under det förestående toppmötet. Qatar, som står värd för mötet, har pressats att inte ta emot honom, men valt att stå fast vid inbjudan.

FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon kommer också, trots kontroversen, att delta i toppmötets invigning.

"Sudan är ett av FN:s medlemsländer och ICC är inte ett FN-organ", konstaterar en FN-källa som begär att få vara anonym enligt nyhetsbyrån AFP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna – anklagas för spioneri för Ryssland

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Den danska köttproducenten Danish Crown stänger ytterligare ett av sina slakterier. Beslutet att lägga ner anläggningen i Ringsted är en följd av en minskad grisproduktion i landet.

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Fler äldre behöver få vaccinet mot covid-19 i april, enligt Folkhälsomyndigheten.

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

1 timme sedan
Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.