Extra sömn kan rädda ditt liv.
1 av 2
Extra sömn kan rädda ditt liv. - Foto: Nina Varumo / SvD / SCANPIX
Många som lider av högt blodtryck sover dåligt om nätterna.
2 av 2
Många som lider av högt blodtryck sover dåligt om nätterna. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Sov du en timme extra? Det kan rädda ditt liv

Har du högt blodtryck? Enligt en ny studie borde du gå och lägga dig lite tidigare än vanligt i så fall.


Studien

Studien gjordes under sex veckor. 22 personer var inblandade. Resultaten visar att extra sömn kan hjälpa personer med högt blodtryck.

Forskarna menar att det kan vara lämpligt i framtiden för doktorer att rekommendera sömn till patienter med högt blodtryck.

BOSTON. Högt blodtryck förknippas ofta med dålig sömn och stress - men nu kan det finnas ett naturligt knep för att få ordning på det hela.

Enligt en ny studie från Harvard medical school så kan män och kvinnor som visar tendenser till högt blocktryck få ned det på bara några veckor - genom att sova.

Sömn hjälpte

Forskare undersökte 22 män och kvinnor vars värden låg i överkant för det normala och som vanligtvis sov mindre än sju timmar per natt. 

Under en period på sex veckor skulle 13 av personer gå till sängs en timme tidigare än vanligt medan de andra skulle fortsätta med sitt vanliga sömnmönster.

När testperioden var över visade resultaten att de som sovit längre hade lyckats få ned sina värden - och låg inte längre i riskzonen till att få för högt blodtryck, skriver Daily Mail.

Se ett inslag om sömnproblem här:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.