Telefonernas förmåga att skärmdumpa kan nu leda till att många ungdomar får sina nakenbilder spridda på internet.
1 av 3
Telefonernas förmåga att skärmdumpa kan nu leda till att många ungdomar får sina nakenbilder spridda på internet. - Foto: Stella Pictures
Appen Snapchat har byggt upp sitt varumärke på att de skickade bilderna raderas från mottagarens telefon efter högst tio sekunder. Med en enkel skärmdumpning kan man däremot kringgå detta.
2 av 3
Appen Snapchat har byggt upp sitt varumärke på att de skickade bilderna raderas från mottagarens telefon efter högst tio sekunder. Med en enkel skärmdumpning kan man däremot kringgå detta. - Foto: Scanpix
I svenska App Store ligger Snapchat på 45:e plats bland mest populära gratisappar.
3 av 3
I svenska App Store ligger Snapchat på 45:e plats bland mest populära gratisappar.

"Sexting"-appen som sprider nakenbilder

Byggdes upp kring att bilderna raderas efter högst tio sekunder. Dessvärre glömde man bort att de flesta smartphones kan skärmdumpa.


"Snapchat sluts"

"Snapchat sluts" har redan börjat efterfråga nakenbilder på tjejer. I en intervju med Gawker berättar Kirill Bichutsky, personen bakom sidan, om hur han kom på idén.

– Jag var uttråkad i ett hotelrum i Miami och bestämde mig för att se hur många tjejer som var villiga att visa mig deras bröst. Responsen var galen på Twitter så jag bestämde mig för att bygga sidan, säger han. 

Med mobilapplikationen Snapchat har många amerikanska ungdomar anslutit till den nya trenden "sexting". Det vill säga, att man tar en avklädd bild på sig själv och sedan väljer hur många sekunder denna bild ska visas för mottagaren. Många har "sextat" med övertygelsen att den intima bilden tas bort från chattkompisens mobil - men med dagens teknik är detta inte fallet.

Det många inte tänkt på är att smartphones ofta kan ta skärmdumpar. Då spelar det ingen roll om nakenbilden raderas, skärmdumpen sparas ändå i mobilens bildbibliotek. 

– Det är inte roligt när man pratar med föräldrar till tjejer som fått sina bröstbilder sedda av hela skolan, säger Mats Andersson, föreläsare och expert på ungdomssajter, till Metro

Allt fler ungdomar näckar

Enligt en undersökning gjord av försäkringsbolaget If har 20 procent av Sveriges ungdomar någon gång varit nakna på nätet. Med applikationer som ger en känsla av trygghet när användarna tror att bilderna raderas finns det en risk för att denna siffra kan stiga. Enligt Andersson kan skammen av att få sina nakenbilder spridda ibland leda till självmord.

– I vissa fall har det faktiskt lett till att flickorna har tagit sina liv, berättar han för Metro.

Snapchat är i dag den 45:e mest populära appen i svenska App Store. 

/
/
App
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!