Professorn James Tracy tror det som hände i Newtown var fejk.
1 av 5
Professorn James Tracy tror det som hände i Newtown var fejk. - Foto: SCANPIX / Florida Atlantic University
James Tracy.
2 av 5
James Tracy. - Foto: Florida Atlantic University
Gärningsmannen Adam Lanza, 20, beskrevs som en enstöring. Han sköt 26 barn och vuxna innan han tog sitt liv.
3 av 5
Gärningsmannen Adam Lanza, 20, beskrevs som en enstöring. Han sköt 26 barn och vuxna innan han tog sitt liv. - Foto: Faksimil: ABC
Förtvivlad kvinna i Newtown efter skjutningen.
4 av 5
Förtvivlad kvinna i Newtown efter skjutningen. - Foto: Ap
Skolskjutningen i Newtown har återigen fört upp frågan om USA:s vapenlagar.
5 av 5
Skolskjutningen i Newtown har återigen fört upp frågan om USA:s vapenlagar. - Foto: Ap / Jessica Hill / Scanpix

Professor i blåsväder - "Massakern var mediekonspiration"

James Tracy är universitetsprofessor med mediehistoria och politisk kommunikation som huvudämnen. Men frågan är hur lämplig han är. Han hävdar nämligen att massakern i Newtown och bioskjutningen i Aurora var fejk.


En av de värsta skolskjutningarna

20 barn dödades av 20-årige Adam Lanza. Sex av dödsoffren var vuxna, däribland rektorn Dawn Hochsprung

Innan skytten åkte till skolan ska han ha dödat sin mamma, som varit vikarie på Sandy Hook. Mördarens vapen ska även ha varit registrerade på modern.

Skolskjutningen är en av USA:s mest dödliga någonsin, efter Virginia Tech-massakern som ägde rum 2007. 

FLORIDA. "Var den här händelsen konstruerad? Var det en övning?". Det frågar sig den amerikanske universitetsprofessorn James Tracy - om skolmassakern i Newtown.

Dödsskjutningen, där 26 personer (de flesta barn) dödades, har skakat hela landet. Men Tracy hävdar att det var en mediekonspiration i ett långt och något förvirrat blogginlägg som fått stor spridning i USA. Han menar också att president Barack Obama hyrt in skådespelare för att spela upprörda och ledsna föräldrar - allt för att vända opinionen om landets vapenlagstiftning.

Konspirationen om inhyrda "föräldrar" är han dock inte ensam om. På exempelvis Youtube kryllar det av videoklipp där olika användare försöker hävda att personer som var anhöriga vid tidigare skjutningar haft samma "manus" som vid Sandy Hook.

"Ingen koppling till skolan"

Florida Atlantic University, där professorn föreläser om bland annat mediehistoria och journalistik, har tagit avstånd från hans åsikter.

– James Tracy talar inte för universitetet. Hemsidan där hans inlägg lades upp har ingen koppling till Florida Atlantic University, säger skolans kommunikationsdirektör Lisa Metcalf till Sun Sentinel.

Flera personer som själva gått på skolan eller som hade anhöriga som drabbades i Newtown har reagerat på Tracys uttalanden.

Professorn har i samband med uppståndelsen förklarat att han också tvivlar på de officiella versionerna om vad som hände under attacken mot World Trade Center 2001, Oklahoma City-bomben 1995, mordet på John F. Kennedy 1963 och Batmanmassakern på biografen i Aurora 2011.

Det var den 14 december som 20-årige Adam Lanza sköt ihjäl 26 barn och vuxna på Sandy Hook Elementary School i Newtown innan han också sköt sig själv. Han tros även ha mördat sin mamma innan han åkte till skolan där hon jobbade.

Flera kändisar har gått med i en kampanj för att få till striktare vapenlagar:


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!