Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Har du vad som krävs för att få åka till Mars?

- 09/01/2013, 16:13 -
Här ska människor bo 2023.
1 av 3

Här ska människor bo 2023.

Mars One

Vill du åka till den röda planeten?
2 av 3

Vill du åka till den röda planeten?

Nasa

Bilder från Nasas Curiosity.
3 av 3

Bilder från Nasas Curiosity.

Nasa

Ett holländskt projekt ska sätta människor på den röda planeten 2023 - och göra dokusåpa av det. Nu har de offentliggjort kraven på astronauterna.

Har du det rätta virket för att vara med och kolonisera Mars? Då är det hög tid att börja förbereda sig för under första halvåret 2013 kan du ansöka om att bli en av de utvalda. Holländska projektet Mars One planerar att skicka en första grupp människor, närmare bestämt fyra, till planeten om tio år.

Kolonin kommer också att bli dokusåpa och för att få vara med ställs hårda krav. Men det handlar inte om fysisk styrka utan snarare mental sådan.

– Dagarna då mod och antalet flygtimmar i ett jetplan var de viktigaste kriterierna är över nu, säger Norbert Kraft, medicinsk chef på Mars One och före detta medarbetare på Nasa, i ett uttalande.

Bygget inleds om tre år

Bland kriterierna finns i stället att man är som bäst när saker och ting är som värst, samt att man har en "can do attitude". Åldersgränsen är 18 år - det vill säga 28 år vid ankomsten till Mars.

Tanken är att under 2016-2021 skicka en rad farkoster utan människor till planet för att genom robotar bygga upp en koloni. 

Se Mars Ones introvideo här: