För mycket av det goda är aldrig bra.
1 av 2
För mycket av det goda är aldrig bra. - Foto: AP
Arga mot ögonen. Arga mot cancer. Allt med moderation.
2 av 2
Arga mot ögonen. Arga mot cancer. Allt med moderation. - Foto: ap

Värktabletter kan ge suddig syn

Äter du värktabletter på regelbunden basis? Då finns risken att du vaknar upp en vacker dag när solen skiner – utan syn.


Acetylsalicylsyra

Felix Hoffman upptäckte denna syra i salixträdets bark 1896. Sedan dess har värktabletter med ämnet blivit bland de mest sålda. Förutom att verka smärt- och febernedsättande används ämnet för att motverka blodproppar. 

STORBRITANNIEN. Forskare har kommit fram till att ämnet acetylsalicylsyra tredubblar risken att drabbas av ögonsjukdomen ”wet-amd”. Denna sjukdomär lömsk då den smyger sig in i mitten av ditt öga och suddar ut skärpan. Ivärsta fall gör den dig blind.

I Sverige finns ämnet i värktabletter som "Magnecyl", "Treo" och "Bamyl". I övriga världen är "Aspirin" ett populärt namn som syran går under.  

Bakom resultatet ligger rigorösa tester på 2 400 personer ien studie som gjorts under 15 år och publicerats i "Journal of the american medical association". 

Den som däremot oroar sig för cancer kan vara glad att höra att annan forskningsom gjorts på salicylsyra pekar på positiva effekter. På universitetet i Oxford har forskarekommit fram till att syran ger minskad risk för vissa cancerformer.

I moderata mängder ska även syran minska risken att drabbas av hjärtattack och stroke, skriver Telegraph

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!