Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Värktabletter kan ge suddig syn

För mycket av det goda är aldrig bra.
1 av 2

För mycket av det goda är aldrig bra.

AP

Arga mot ögonen. Arga mot cancer. Allt med moderation.
2 av 2

Arga mot ögonen. Arga mot cancer. Allt med moderation.

ap

Nyheter | 22/01/2013 19:03

Äter du värktabletter på regelbunden basis? Då finns risken att du vaknar upp en vacker dag när solen skiner – utan syn.

STORBRITANNIEN. Forskare har kommit fram till att ämnet acetylsalicylsyra tredubblar risken att drabbas av ögonsjukdomen ”wet-amd”. Denna sjukdomär lömsk då den smyger sig in i mitten av ditt öga och suddar ut skärpan. Ivärsta fall gör den dig blind.

I Sverige finns ämnet i värktabletter som "Magnecyl", "Treo" och "Bamyl". I övriga världen är "Aspirin" ett populärt namn som syran går under.  

Bakom resultatet ligger rigorösa tester på 2 400 personer ien studie som gjorts under 15 år och publicerats i "Journal of the american medical association". 

Den som däremot oroar sig för cancer kan vara glad att höra att annan forskningsom gjorts på salicylsyra pekar på positiva effekter. På universitetet i Oxford har forskarekommit fram till att syran ger minskad risk för vissa cancerformer.

I moderata mängder ska även syran minska risken att drabbas av hjärtattack och stroke, skriver Telegraph