Staden Pyongyang före den kartlagts.
1 av 3
Staden Pyongyang före den kartlagts.
Efteråt...
2 av 3
Efteråt...
En närbild på staden Pyongyang.
3 av 3
En närbild på staden Pyongyang.

Google kartlägger det hemligaste landet i världen

Nordkorea är vanligen höjt i dunkel för utomstående. Nu lättar dimman en aning när Google maps samarbetar med kartografer på plats.


Pyongyang

Cirka tre miljoner medborgare antas leva i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Staden är omgiven av beväpnade styrkor som kontrollerar all rörelse över stadsgränsen. Det koreanska namnet Pyongyang betyder platt land. Stadens yta är 3 194 kvadratkilometer. 

Nu har medborgare i Nordkorea tillsammans med Google kartlagt delar av Nordkorea som tidigare varit okända för utomstående. 

Sedan 2008 har "Google map maker" gjort det möjligt för medborgare världen över att uppdatera kartprogrammet Google maps under devisen att lokalbefolkningen vet mest om sin egen miljö, inte Google.

Uppdateringen av Nordkoreas geografi kommer efter ett års samarbete med kartografaktivister på plats. Så här säger Googles produktchef Jayanth Mysore om projektet i sin blogg:

För att bygga den här kartan samlades medborgarkartografer i Google map maker. De bidrog med exempelvis namn på vägar och viktiga platser. Efter mycket slit är den nya kartan av Nordkorea färdig i dag och finns tillgänglig på Google maps. 

Nu bjuds vi en bättre översikt över landet som övervintrat. Här är ett exempel på hur staden Pyongyang såg ut före och efter samarbetet med aktivistkartograferna.  



Det är med verktyget Google map maker som samarbetet kunnat komma till stånd. Med map maker kan användare själva gå in och uppdatera sin omgivning. map maker pulse kan man också se vad som kartläggs i världen just nu. 

Dessa kartuppdateringar kommer bara några veckor efter att en representant för Google besökte Nordkorea och varnade dem för att vara utanför internet och framtiden, skriver cnet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.