Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tweet seats – den nya trenden i USA

- 29/01/2013, 17:24 -
Personen bakom mitten och sedan den fjärde till höger kanske skulle vilja sitta i en "twitterstol"

Personen bakom mitten och sedan den fjärde till höger kanske skulle vilja sitta i en "twitterstol"

Ap

Tycker du teater är långrandigt? Nu hoppas teatervärlden i USA på att få med sig den unga generationen i produktionen. Lösningen stavas: "Tweet seats".

RHODE ISLAND. "Tweet seats" blir ett allt vanligare inslag i den amerikanska teatervärlden. Uttrycket syftar på utvalda stolar, oftast längst bak i teatern, där det är helt okej att twittra. 

Om du väljer att twittra under showen så kan du också räkna med gratisbiljetter. Förutom att du ger reklam åt föreställningen är ofta ett produktionsteam kopplat till twittrandet. På så vis kan teamet få en få en känsla för sina åskådare och möjligheten att påverka händelseförloppet. 

Kirsten DiChiappari är en hängiven live-twittrare som inte går på teater utan sin mobiltelefon. Hon ser det som hennes mission att väcka det trötta tevefolket.

– Det är ett sätt att reta folk tillbaka till att stödja livekonst, den riktiga konsten, den originella konsten. Jag känner att om de väl går på teater så kommer de garanterat att gå dit igen, säger hon till Huffingtonpost. 

Andra teatrar ställer sig tveksamma till speciella tweet seats men är ändå positiva till att väva in teknologin i produktionen. Huntington theatre är en teater som låter det aktuella twittrandet spelas upp på en stor skärm – i lobbyn. 

– När ljuset släcks och showen börjar, vill vi att konsten talar för sig själv, säger Rebecca Curtiss som är talesperson för the Huntington theater.

Frågan är om den nya teknologin kommer generera ytterligare intäkter. Om äldre människor försvinner snabbare än yngre tillkommer är risken att tweet seats bara blir en fluga. En taleskvinna för teatern "Providence Performing Arts Center" säger att Twitterstolarna kommer utvärderas i slutet av året.