1 av 3
- Foto: SCANPIX
2 av 3
- Foto: Karin Malmhav / SvD / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Jan Forsman / SCANPIX

Glöm sex - vänskap är nyckeln till ett långt romantiskt förhållande

Glöm bort hett sex. Vill du att ditt förhållande ska klara sig är det starka vänskapsband som gäller. Det visar en ny studie.


Resultatet

Resultatet ska publiceras i Journal of Social and Personal Relationships.

Studien visar att par som har en stark vänskap har bättre förutsättningar för ett långt förhållande än ett par där personerna fokuserar på personliga mål.

– Värderar man vänskapen främst i stället för andra saker, till exempel sex, i ett förhållande så håller relationen längre, säger Laura Vanderdrift, enligt Daily Mail.

INDIANA. Forskare från Purdue University menar att vänskap går först om man ska ha ett långt förhållande.

– Romantiska förhållanden är i grund och botten en slags vänskap, säger Laura VanderDrift, som är ansvarig för studien.

Forskarna gjorde två experiment. I det ena fick 190 studenter som hade varit i ett förhållande i genomsnitt 18 månader när studien startade svara på frågor.

Frågorna handlade om hur mycket tid de investerade i sitt förhållande, hur de såg på sitt förhållande och förhoppningar om framtiden.

Inte längre ihop

När studenterna kontaktades efter fyra månader var 27 procent inte längre i samma förhållande.

Resultaten visar att det är mindre sannolikt för personer som investerar mycket tid till att bygga vänskapsband med sin partner att göra slut.

I det andra experimentet bad man 184 studenter, som varit i ett förhållande i genomsnitt 16 månader, att sätta betyg på hur högt de värderar bland annat vänskap, säkerhet och sex från ett (inte viktigt) till nio (väldigt viktigt).

De som värderade vänskap högst svarade även i större utsträckning att de var nöjda med sitt sexliv och sitt förhållande.

De studenter som svarade att de värderade sina personliga behov framför vänskap var mindre nöjda med sitt sexliv och sitt förhållande, enligt Daily Mail.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!