1 av 3
- Foto: SCANPIX
2 av 3
- Foto: Karin Malmhav / SvD / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Jan Forsman / SCANPIX

Glöm sex - vänskap är nyckeln till ett långt romantiskt förhållande

Glöm bort hett sex. Vill du att ditt förhållande ska klara sig är det starka vänskapsband som gäller. Det visar en ny studie.


Resultatet

Resultatet ska publiceras i Journal of Social and Personal Relationships.

Studien visar att par som har en stark vänskap har bättre förutsättningar för ett långt förhållande än ett par där personerna fokuserar på personliga mål.

– Värderar man vänskapen främst i stället för andra saker, till exempel sex, i ett förhållande så håller relationen längre, säger Laura Vanderdrift, enligt Daily Mail.

INDIANA. Forskare från Purdue University menar att vänskap går först om man ska ha ett långt förhållande.

– Romantiska förhållanden är i grund och botten en slags vänskap, säger Laura VanderDrift, som är ansvarig för studien.

Forskarna gjorde två experiment. I det ena fick 190 studenter som hade varit i ett förhållande i genomsnitt 18 månader när studien startade svara på frågor.

Frågorna handlade om hur mycket tid de investerade i sitt förhållande, hur de såg på sitt förhållande och förhoppningar om framtiden.

Inte längre ihop

När studenterna kontaktades efter fyra månader var 27 procent inte längre i samma förhållande.

Resultaten visar att det är mindre sannolikt för personer som investerar mycket tid till att bygga vänskapsband med sin partner att göra slut.

I det andra experimentet bad man 184 studenter, som varit i ett förhållande i genomsnitt 16 månader, att sätta betyg på hur högt de värderar bland annat vänskap, säkerhet och sex från ett (inte viktigt) till nio (väldigt viktigt).

De som värderade vänskap högst svarade även i större utsträckning att de var nöjda med sitt sexliv och sitt förhållande.

De studenter som svarade att de värderade sina personliga behov framför vänskap var mindre nöjda med sitt sexliv och sitt förhållande, enligt Daily Mail.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.