- Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX OBS MONTAGE

Dålig sperma hos soffpotatisar

Har du svårt att sova på kvällen på grund av din låga spermaproduktion? Då ska du inte titta på teve eller träna för mycket.


Öka sperman

Ät nötter: Studier visar att nötter sätter fart på "nöt"produktionen.

Käka naturligt: Vissa bekämpningsmedel försämrar testosteronproduktionen

Sug i dig ostron: Innehåller zink som aktiverar spermaproduktionen.

Drick inte: Testosteronnivån dränks i sprithavet. 

USA. Mellan 1989 och 2005 sjönk spermaproduktionen med entredjedel i västvärlden. Nu tror sig forskare vid Harvard University ha kommitfram till att våran inaktivitet, är en av bovarna i dramat.

Undersökningen utfördes på 189 friska män mellan åldrarna 18och 22 år. Under tre månader följde forskarna försökskaninerna och höll koll påderas spermaproduktion. Resultatet skulle visa sig vara nedslående förstillasittarna.

Spermaproduktionen nästan halverades i gruppen somtittade på teve i över 20 timmar i veckan i jämförelse mot dem som tittademinst. 

Hade 73 procent högre spermaproduktion

När forskarna jämförde tevetittarna med dem som tränade i över 15 timmari veckan, hade idrottarna en 73 procent högre spermaproduktion.

Dr Audrey Jane Gaskins säger nu att fler studier behövergöras för att verifiera hennes undersökning och utforska vad det beror på atttevetittarna har så låg spermaproduktion.

Gaskins får medhåll av Dr Allan Pacey, föreläsare iandrologi på University of Sheffield:

– Det återstår att se om en soffpotatis som börjar träna ökar sin spermaproduktion.Kanske finns det en fundamental skillnad mellan män som gillar att träna och desom inte gör det.

Han fortsätter:

– Före alla män kastar sig efter sina sportväskor kan det varabra att veta att andra undersökningar indikerar att överdriven träning också kan orsaka försämrad spermaproduktion, säger Pacey till BBC.

Det framgår inte av studien vad för sorts "teveprogram" det tittades på. 

/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.