Skåla tillsammans och minska skilsmässorisken.
Skåla tillsammans och minska skilsmässorisken. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Par som dricker lika mycket håller ihop längre

De par som dricker ungefär lika mycket alkohol har längre förhållanden och löper mindre risk för skilsmässa. Det visar en ny studie.


Studien

19 977 gifta par deltog i studien som har tagit 15 år. 

Forskarna studerade deltagarnas alkoholkonsumtion och risk för skilsmässa. Alla deltagare var över 20 år.

Dricker du och din kärlekspartner lika mycket alkohol? Grattis, ni har större chanser att hålla ihop resten av livet än de par som inte gör det.

Nästan 20 000 gifta par har deltagit i en ny norsk studie och resultatet är tydligt. Ju mer alkohol man dricker – desto vanligare är det att förhållandet slutar i skilsmässa. Men ska man dricka så ska man dricka ungefär lika mycket.

Bäst att dricka lika måttligt

Studien visar att de par som har väldigt olika dryckesvanor löper störst skilsmässorisk. Värst är det i de förhållanden där kvinnan är den som dricker mest. I de fallen var skilsmässorisken 26,8 procent. I förhållande där kvinnan är den som dricker minst var risken 13,1 procent.

Forskaren Fartein Ask Torvik tror att resultatet speglas av att kvinnor påverkas av alkohol mer än män samt att det inte är lika socialt accepterat för kvinnor att dricka.

Receptet för ett långt äktenskap är enligt studien om båda parterna dricker måttligt – då var skilsmässorisken endast 5,8 procent.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!