Tisdag 30 Nov
Stockholm

Spänn fast "Star Trek" runt skallen - slipp huvudvärk

Det är skönt med ström i hjärnan.
Det är skönt med ström i hjärnan. Foto:

Vill du ha elektricitet i hjärnan? Nej, det är inte dåtidens strömbehandlingsmetoder som rymt från mentalsjukhusen. Det är framtidens svar på huvudvärksproblemet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Star Trek

Serien Star Trek var nära att aldrig bli verklighet. När skaparen Gene Roddenberry visade sitt pilotavsnitt så fick han kalla handen. 

NBC var ändå imponerad av konceptet och gav Roddenberry en andra chans. Det första Star Trek-avsnittet var titulerat "where no man has gone before" och kunde avnjutas den 8 september 1962. 

Sedan dess har det kommit sex serier och 12 filmer på Star Trek temat. 

En av fyra kvinnor lider dagligen av migrän som beräknas vara den mest kostsamma neurologiska skadan i Europa. Nu har Belgiska forskare uppfunnit ett huvudband som ska råda bot på huvudvärken. 

Huvudbandet sätts på öronen och går i en båge över pannan. På så vis kan man stimulera den "supraorbitala" nerven med elektricitet. En daglig dos på 20 minuter har visat sig göra skillnad, enligt forskaren Jean Schoenen

Förutom effekten så har forskargruppen från "Liege University" också bemödat sig med designen. Huvudbandet ser närmast ut som en manick från science fiction-serien Star Trek

67 personer ingick i studien där vissa försökskaniner fick "Star Trek" bandet medan andra fick ett band med mycket svag strömstyrka. Den del av kontrollgruppen som fick fejkbandet hade fortsatt ont i huvudet. 

Istället för sju dagars huvudvärk i månaden kunde huvudbandet ta ner de jobbiga dagarna till fem stycken. En liknande effekt som dagens migräntabletter ger.

– Men drogerna har ofta många sidoeffekter och är så jobbiga att människor ofta slutar ta dem, sade professor Schoenen till Daily mail

Se framtidens pryl.

Kommentera
Kopiera länk
Dela