Stockholm

Bärgudfadern är gripen

159 thailändska bärplockare lämnades i Sverige utan att få sin lön. Nu är svindlaren gripen.
159 thailändska bärplockare lämnades i Sverige utan att få sin lön. Nu är svindlaren gripen. Foto: SCANPIX SWEDEN / PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

På flykt sedan 2010. Ari Hallikainen tömde sitt bärföretag på miljontals kronor och lämnade 159 anställda utan lön innan han flydde landet.


Fick vänta hela hösten

Bärplockarna som lämnades kvar i Sverige åkte hit tomhänta och flera var till och med tvingade att pantsätta sina hus för att ha råd med resan.

När de inte fick någon lön kunde de därför inte åka tillbaka till hemlandet. De fick i stället vänta hela hösten på den statliga lönegarantin innan de kunde åka hem.

THA MUANG. 159 thailändska bärplockare, varav många hade pantsatt sina hus i hemlandet, lovades höga löner när de flyttade till de norrländska skogarna sommaren 2010.

Men Ari Hallikainen hade andra planer. I stället för att hålla sina löften tömde han företaget Lomsjö Bär AB på miljonbelopp och flydde landet. Många av de anställda hade pantsatt sina hus i hemlandet och strandsattes i Sverige när betalningarna inte kom.

Nu har bärsvindlaren gripits i Thailand, skriver Sveriges Radio

Även thailändare inblandade

Gripandet ägde rum på fredagskvällen, lokal tid. 

Enligt Bangkok Post ska även flera thailändare ha varit inlandade i bedrägeriet.

Det är ännu oklart huruvida Hallikainen kommer att överlämnas till Sverige.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.