Inga Guy Fawkes-masker på Bahrains gator.
1 av 9
Inga Guy Fawkes-masker på Bahrains gator. - Foto: AP / SCANPIX / Montage
Säkerhetspoliser på spaning i en bahrainsk by.
2 av 9
Säkerhetspoliser på spaning i en bahrainsk by. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX
Antiregeringsdemonstration.
3 av 9
Antiregeringsdemonstration. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX
Mohammed Habib Al-Muqdad har svenskt medborgarskap och sitter fängslad på livstid.
4 av 9
Mohammed Habib Al-Muqdad har svenskt medborgarskap och sitter fängslad på livstid. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX
Khalil Al-Halwachi tillsammans med sina barn i samband med att han släpptes fri i slutet av september.
5 av 9
Khalil Al-Halwachi tillsammans med sina barn i samband med att han släpptes fri i slutet av september. - Foto: Privat
Anna Hagberg deporteras under onsdagen från Bahrain. Hon har tidigare arbetat i landet och var där under 2011 års protester då hon jobbade som lärarassistent.
6 av 9
Anna Hagberg deporteras under onsdagen från Bahrain. Hon har tidigare arbetat i landet och var där under 2011 års protester då hon jobbade som lärarassistent.
Guy Fawkes-masken har blivit vanligare och vanligare när människor gett sig ut på gator och torg för att demonstrera, framför allt när det varit mot nya lagar som reglerar internet.
7 av 9
Guy Fawkes-masken har blivit vanligare och vanligare när människor gett sig ut på gator och torg för att demonstrera, framför allt när det varit mot nya lagar som reglerar internet. - Foto: Ted S. Warren / AP / SCANPIX
Tusentals Guy Fawkes-masker i filmen "V för Vendetta".
8 av 9
Tusentals Guy Fawkes-masker i filmen "V för Vendetta". - Foto: Stella Pictures
Många försökte återskapa filmscenen i höstas i London men det gick så där.
9 av 9
Många försökte återskapa filmscenen i höstas i London men det gick så där. - Foto: Matt Dunham / AP / SCANPIX

De förbjuder Anonymousmasker

Regimen i Bahrain är rädd för människor som protesterar. Ännu värre är det tydligen för de som gör det iförda Guy Fawkes-masker. Nu har regeringen infört ett förbud - den som importerar en mask ska gripas.


Maskens bakgrund

Guy Fawkes-masken blev känd efter filmen "V för Vendetta" (baserad på Alan Moores seriebok) med Hugo Weaving i huvudrollen som den maskerade mannen som hämnas på ett korrupt och fascistiskt politiskt system i framtidens Storbritannien.

Guy Fawkes-natten firas i England den 5 november varje år. Han försökte 1605 spränga parlamentet i den så kallade krutkonspirationen, en del i en katolsk sammansvärjning mot den protestantiske kung Jakob I.

MANAMA. Det är över två år sedan det folkliga upproret inleddes i önationen Bahrain. Men än har den våldsamma regimen inte lyckats tysta alla protester. Nu försöker man stoppa införseln av den populära Guy Fawkes-masken.

Den är känd från filmen V för Vendetta och har kommit att bli en symbol för det mycket löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous. Maskerna har också hjälp demonstranter att hålla sig anonyma på gator och torg. Därför har Bahrains regering meddelat att det nu råder förbud mot att importera maskerna.

Sprider information om hur man gör egen mask

Enligt Gulf Daily News har inrikesministern Hassan Fakhro gett tullen i uppdrag att ta i med hårdhandskarna. Masken har varit populär under den arabiska våren och har tidigare förbjudits i Förenade arabemiraten.

Om det stoppat maskerna? Knappast. I stället sprider nu bahrainska aktivister länkar där det förklaras hur man kan göra sin egen mask:

Svensk fängslad på livstid

Nyheter24 har flera gånger tidigare rapporterat om fängslade svensken Mohammed Habib Al-Muqdad, en av de framstående demokratiaktivisterna i landet. Sverige har fått kritik för att inte sätta press på regimen i Manama.

Det som utrikesdepartementet gjort via ambassaden i Abu Dhabi (Förenade Arabemiraten) är att begära så kallat konsulärt tillträde till Al-Muqdad, något som nekats vid flera tillfällen eftersom Bahrain inte erkänner hans dubbla medborgarskap. I september fastställdes hans livstidsstraff.

Förra våren kunde Nyheter24 intervjua svenska Anna Hagberg, som greps och deporterades från Bahrain. Anledningen var bland annat att hon retweetat en regimkritisk bild på sitt Twitterkonto.

Khalil Al-Halwachi, som har permanent uppehållstillstånd i Sverige, släpptes till skillnad från Al-Muqdad ur bahrainskt fängelse. I samband med det tackade han Sveriges regering för hjälpen, i en exklusiv intervju med Nyheter24.

Styrs av kung Hamad

Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa al-Khalifah vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under 2011 rapporterade både nationella och internationella människorättsorganisationer om flera fall av tortyr och andra övergrepp. Vid flera tillfällen har personer dött i demonstrationer sedan de beskjutits med hagel, tårgas eller kulor.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!