Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare har botat hiv-smittat barn

- 04/03/2013, 07:42
Hiv-viruset har botats hos ett barn - nu hoppas forskarna ha hittat ett botemedel.
1 av 3

Hiv-viruset har botats hos ett barn - nu hoppas forskarna ha hittat ett botemedel.

CDC/Goldsmith/Feorino/Palmer/McManus

Deborah Persuad på John Hopkins-universitetet.
2 av 3

Deborah Persuad på John Hopkins-universitetet.

AP / John Hopkins-universitetet

Manifestation i Washington.
3 av 3

Manifestation i Washington.

Larry French / AP / SCANPIX

Babyn föddes med hiv-viruset, men fick behandling redan 30 timmar efter födseln. Nu, två och ett halvt år senare, är barnet friskförklarat.

MISSISSIPPI. Forskare har för första gången någonsin lyckats bota en person med hiv-virus enbart med medicinering. Det är ett två och ett halvt år gammalt barn i amerikanska Mississippi som nu är förklarad frisk - efter ett helt år utan symptom.

Nu hoppas forskarna ha hittat ett sätt att bota alla barn som föds med viruset.

– Det här är bevis för att hiv kan komma att botas hos spädbarn, säger virologen Deborah Persaud på John Hopkins-universitetet enligt BBC.

Inte först att botas

Bara 30 timmar efter födseln fick babyn den första dosen medicin. Behandlingen sattes in snabbt och med ökad styrka. Om detta fungerar på fler kan behandlingen sättas in på barn i de områden i framför allt Afrika som är värst drabbade av hiv och aids.

Barnet är dock inte först att bli frisk från hiv. 2007 friskförklarades en man efter ett mycket mer avancerat ingrepp. Han fick benmärg transplanterad från en av få personer i världen som är resistenta mot hiv-viruset.