Hiv-viruset har botats hos ett barn - nu hoppas forskarna ha hittat ett botemedel.
1 av 3
Hiv-viruset har botats hos ett barn - nu hoppas forskarna ha hittat ett botemedel. - Foto: CDC/Goldsmith/Feorino/Palmer/McManus
Deborah Persuad på John Hopkins-universitetet.
2 av 3
Deborah Persuad på John Hopkins-universitetet. - Foto: AP / John Hopkins-universitetet
Manifestation i Washington.
3 av 3
Manifestation i Washington. - Foto: Larry French / AP / SCANPIX

Forskare har botat hiv-smittat barn

Babyn föddes med hiv-viruset, men fick behandling redan 30 timmar efter födseln. Nu, två och ett halvt år senare, är barnet friskförklarat.


Hiv

Förkortning av "humant immunbristvirus" angriper människans immunsystem och leder, om det inte bromsas, till aids. Det är slutstadiet av en hiv-infektion och leder till att kroppen har mycket lätt att drabbas av sjukdomar eftersom immunförsvaret är svårt skadat.

Cirka 33 miljoner människor lever med hiv i dag. Sjukdomen har tidigare skördat cirka 30 miljoner dödsoffer världen över.

MISSISSIPPI. Forskare har för första gången någonsin lyckats bota en person med hiv-virus enbart med medicinering. Det är ett två och ett halvt år gammalt barn i amerikanska Mississippi som nu är förklarad frisk - efter ett helt år utan symptom.

Nu hoppas forskarna ha hittat ett sätt att bota alla barn som föds med viruset.

– Det här är bevis för att hiv kan komma att botas hos spädbarn, säger virologen Deborah Persaud på John Hopkins-universitetet enligt BBC.

Inte först att botas

Bara 30 timmar efter födseln fick babyn den första dosen medicin. Behandlingen sattes in snabbt och med ökad styrka. Om detta fungerar på fler kan behandlingen sättas in på barn i de områden i framför allt Afrika som är värst drabbade av hiv och aids.

Barnet är dock inte först att bli frisk från hiv. 2007 friskförklarades en man efter ett mycket mer avancerat ingrepp. Han fick benmärg transplanterad från en av få personer i världen som är resistenta mot hiv-viruset.

HIV
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.