Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pessimister lever längre

- 18/03/2013, 19:16 -
Halvfullt eller halvtomt?
1 av 2

Halvfullt eller halvtomt?

JESSICA GOW / SCANPIX

Hur du ser på världen bestämmer hur länge du lever menar ny forskning.
2 av 2

Hur du ser på världen bestämmer hur länge du lever menar ny forskning.

Aaron Favila / SCANPIX

Är du en optimist? Det tjänar ingenting till. I alla fall inte om du vill leva länge. Det visar en ny studie.

Ny forskning som publicerats av American Psychological Association visar att de som ser glaset som halvtomt och har låga förväntningar har större chans att leva länge än personer som är optimister.

– Vårt resultat visar att de som är alldeles för optimistiska om sin framtid löper en större risk att få svårigheter eller att dö, säger Frieder Lang, vid University of Erlangen-Nuremberg.

Han är en av huvudförfattarna till rapporten.

"Noggrannare med säkerhet"

Sammanlagt deltog drygt 40 000 personer i åldrarna 18 till 96 i studien.

De fick svara på frågor om hur nöjda de var med sitt liv och hur nöjda de tror att de kommer att vara fem år efter första intervjutillfället.

Fem år senare intervjuades deltagarna igen. Då visade det sig att de som hade överskattat hur bra de skulle ha det löpte en större risk för sjukdom och att dö.

– Att vara pessimistisk om sin framtid kan få folk att leva mer försiktigt, och att vara noggrannare med sin hälsa och säkerhet, säger Frieder Lang, enligt Huffington Post.