Söndag 18 Apr
Stockholm

Amsterdams protest mot Putin: Regnbågsflaggor

Putin kommer att mötas av regnbågsflaggor den 8 april.
1 av 4
Putin kommer att mötas av regnbågsflaggor den 8 april. Foto: SCANPIX / Montage
Regeringen vill förbjuda "homosexuell propaganda" i skolorna.
2 av 4
Regeringen vill förbjuda "homosexuell propaganda" i skolorna. Foto: Sergei Karpukhin / AP / SCANPIX
Putin besöker Amsterdam under våren.
3 av 4
Putin besöker Amsterdam under våren. Foto: Peter Dejong / AP / SCANPIX
Staden kommer att hissa regnbågsflaggor. Kanske även dess kyrkor hakar på protesten.
4 av 4
Staden kommer att hissa regnbågsflaggor. Kanske även dess kyrkor hakar på protesten. Foto: Peter Dejong / AP / SCANPIX

Den ryska regeringen vill förbjuda att minderåriga "utsätts för homosexuell propaganda". Det får den holländska huvudstaden att slå bakut inför presidenten Vladimir Putins statsbesök.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Förbudet

Det ryska förslaget har mött starka reaktioner men i hemlandet är stödet stort. I det ryska parlamentet, duman, slutade omröstningen i januari med att 388 ledamöter röstade jag och bara en var emot. En opinionsundersökning som genomförts visade sedan att 94 procent av ryssarna aldrig tyckt att de utsatts för någon "homosexuell propaganda" men att 86 procent ändå stödjer ett förbud.

Källa: nyhetsbyrån Ria Novosti.

AMSTERDAM. För att protestera mot ryske presidenten Vladimir Putin och hans styre kommer Amsterdams kommun hissa regnbågsflaggor vid hans statsbesök. Anledningen är den lag om förbud mot "homosexuell propaganda" som den ryska regeringen föreslagit.

– Amsterdam vill vara en öppen och tolerant stad där alla kan vara den de är, säger en talesperson enligt Amsterdam Herald.

Halv stång eller inte?

Ett bråk har dock uppstått om flaggorna. Aktionsgruppen bakom idén vill att de ska vaja på halv stång för att göra det hela än mer speciellt. Det har dock staden hittills sagt nej till. Bakom kravet står Gay Message 4 Russia, som även kommer att genomföra en demonstration i samband med besöket den 8 april.

Enligt tevekanalen AT5 kan det också bli aktuellt för den holländska stadens kyrkor att hissa regnbågsflaggan, som sedan 1970-talet blivit en symbol för HBTQ-personers rättigheter.

Oavsett vad lär Putin få ett färgglatt välkomnande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela