Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
3901
reaktioner idag

Amsterdams protest mot Putin: Regnbågsflaggor

Den ryska regeringen vill förbjuda att minderåriga "utsätts för homosexuell propaganda". Det får den holländska huvudstaden att slå bakut inför presidenten Vladimir Putins statsbesök.

Putin kommer att mötas av regnbågsflaggor den 8 april.

Regeringen vill förbjuda "homosexuell propaganda" i skolorna.

Putin besöker Amsterdam under våren.

Staden kommer att hissa regnbågsflaggor. Kanske även dess kyrkor hakar på protesten.

AMSTERDAM. För att protestera mot ryske presidenten Vladimir Putin och hans styre kommer Amsterdams kommun hissa regnbågsflaggor vid hans statsbesök. Anledningen är den lag om förbud mot "homosexuell propaganda" som den ryska regeringen föreslagit.

– Amsterdam vill vara en öppen och tolerant stad där alla kan vara den de är, säger en talesperson enligt Amsterdam Herald.

Halv stång eller inte?

Ett bråk har dock uppstått om flaggorna. Aktionsgruppen bakom idén vill att de ska vaja på halv stång för att göra det hela än mer speciellt. Det har dock staden hittills sagt nej till. Bakom kravet står Gay Message 4 Russia, som även kommer att genomföra en demonstration i samband med besöket den 8 april.

Enligt tevekanalen AT5 kan det också bli aktuellt för den holländska stadens kyrkor att hissa regnbågsflaggan, som sedan 1970-talet blivit en symbol för HBTQ-personers rättigheter.

Oavsett vad lär Putin få ett färgglatt välkomnande.

Mer:

Kyrka vägrar genomföra heterovigslar – i protest