Torsdag 15 Apr
Stockholm

Papperslösa i Finland nekas mat

Organisationens beslut får stort stöd i Finland.
Organisationens beslut får stort stöd i Finland. Foto: ERIK MÅRTENSSON/SCANPIX

Har du inget finskt id-kort får du inget mat. Det meddelar den finska välgörenhetsorganisationen Hurstin Laupeudentyö inför påsken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Familjen Hursti

Välgörenhetsorganisationen är välkänd i Finland och har delat ut mat sedan 1967. Heikki Hurstis farfar Arvo Hursti hjälpte dock gatubarn i Helsingfors redan för hundra år sedan. Maten finansieras med hjälp av bidrag från kommunen, företag och privatpersoner. 

Under de senaste två åren har drygt tusen personer köat vid matutdelningen varje onsdag och fredag.

FINLAND. I årtionden har den kristna välgörenhetsorganisationen Hurstin Laupeudentyö (Hurstis barmhärtighetsrörelse) delat ut mat till behövande i Helsingfors.

Men under den stundande påsken kan papperslösa i den finska huvudstaden glömma gratismaten. Pingstpastorn Heikki Hursti har nämligen gått ut och förkunnat att hjälpsökande utan finska id-kort inte är välkomna.

Får stort stöd i Finland

Hursti hävdar att utlänningar börjat resa till Finland för att hämta gratis mat som de sedan för ut ur landet och säljer. Därför ska mat endast delas ut till människor som kan visa upp finska id-kort. Och Hurstis beslut har fått stort stöd i Finland.

I tidningen Iltalehtis webbenkät tycker 97 procent av de röstande att Hursti gör helt rätt, det skriver Sydsvenska Dagbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela