Tisdag 20 Apr
Stockholm

Nordkorea i natt: Vi befinner oss i krig

Nordkorea varnar för "en fullskalig konflikt och kärnvapenkrig".
Nordkorea varnar för "en fullskalig konflikt och kärnvapenkrig". Foto: AP

Är i krig med Sydkorea. Det meddelade diktaturen sent i natt. Än så länge har situationen inte utvecklats till krigshandlingar, men flera tror att det finns en risk att ordkriget kan spåra ur om upptrappningen fortsätter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Krigsförklaringen

I natt publicerade Nordkorea en stridsförklaring via den statliga nyhetsbyrån KCNA, som sedan översatts till engelska av nyhetsbyrån Reuters. 

Läs hela texten här.

I natt förklarade Kim Jong-Un krig med Sydkorea

Via den statliga nyhetsbyrån varnade man för ”en fullskalig konflikt och kärnvapenkrig”.

– Om USA och marionetten Sydkorea genomför en provokation mot Nordkorea i något område kommer det inte att begränsas till ett lokalt krig, utan utvecklas till ett totalt krig. Ett kärnvapenkrig, meddelade Nordkoreanska medier.

Tvivel kring hoten

Det är inte första gången som Nord har utlovat kärnvapen och krig. 

– Man bör också notera att Nordkorea har en lång historia av krigisk retorik och hot. Dagens uttalande följde detta bekanta mönster, säger Caitlin Hayden, taleskvinna för Nationella säkerhetsrådet i Vita huset.

Enligt CBS:s källor i Vita huset har USA ständig kontakt med Sydkorea - men det finns tvivel kring att hoten ska bli verklighet. 

Varken fred eller krig

Eftersom man aldrig slöt ett fredsavtal har Nord- och Sydkorea, tekniskt sett, varit i krig sedan Koreakriget 1950-1953. 

Nattens nya uttalande betyder däremot att läget har förändrats. Eftersom Nordkorea går ut öppet och förklarar att deras styrkor står beredda att "obarmhärtigt anfalla USA:s fastland, militärbaser i Stilla havet, inklusive Hawaii och Guam, samt i Sydkorea" om landet provoceras på något "område".

– Det långvariga tillståndet på Koreahalvön av varken fred eller krig är slutligen över, skriver KCNA.

Nordkoreas ordkrig

Enligt militärkällor ska en ökad aktivitet ha registrerats vid Nordkoreas missilanläggningar under gårdagen. 

Inga trupper har däremot synts till vid kustlinjen.

– Det är inte troligt att de (Nordkorea, reds anm) kommer att skjuta missiler mot Waikiki på Hawaii. Snarare är risken att en felberäkning leder till att något händer på Koreahalvön. Norkoreanerna står väldigt nära gränsen och min oro är att de snubblar över den och in i någon form av konflikt, säger Christopher Hill, USA:s förra ambassadör i Sydkorea till CBS.

Även svenska utrikesministern Carl Bildt twittrade om händelsen:


Kommentera
Kopiera länk
Dela