Söndag 20 Jun
Stockholm

Priset på Konys huvud: 34 miljoner kronor

Gerillaledaren Joseph Kony
1 av 3
Gerillaledaren Joseph Kony. Foto: Ap/Scanpix
Joseph Kony är efterlyst av Internationella brottsdomstolen sedan 2005
2 av 3
Joseph Kony är efterlyst av Internationella brottsdomstolen sedan 2005. Foto: Ap/Scanpix
Nummer ett på ICC:s lista
3 av 3
Nummer ett på ICC:s lista. Foto:

US State Department utlovar en summa på ungefär 340 miljoner kronor till den som kan ge upplysningar som leder till att gerillaledaren Joseph Kony grips, överlämnas eller fälls.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förra året spreds filmen om Joseph Kony som en löpeld över nätet. Organisationen Invisible Children stod bakom filmen, vars syfte var att uppmärksamma gerillaledaren världen över för att på det viset sätta stopp för han terrorvälde. 

Joseph Kony är sedan 1986 ledare för gruppen Lord´s Resistance Army (LRA). 

Pojkar blir soldater och flickor blir sexlavar

LRA har gjort sig kända för att kidnappa barn, göra pojkar till barnsoldater och flickor till sexslavar. Den 6 juli 2005 åtalade den internationella brottsdomstolen Joseph Kony för 33 punkter, bland annat brott mot mänskligheten, mord och slaveri.

Efter att filmens hype hade lagt sig började fler och fler intressera sig för organisationen Invisible Children, och personerna bakom. Det spekulerades i att organisationen kanske inte ville så väl som det lät. Tveksam årsreovisning och stöd till Ugandas regeringsarmé rimmade illa med Invisible Children´s vision. 

Ett pris på Konys huvud

Men nu verkar det som om rörelsens röst har blivit hörd. USA har, genom US State Department, utlovat en summa på en summa motsvarande ungeför 34 miljoner kronor för den som kan ge upplysningar som leder till att Kony grips, överlämnas eller fälls. Prissumman gäller även Konys närmsta män. 

Se den hypade filmen om Kony:

Kommentera
Kopiera länk
Dela