Tisdag 15 Jun
Stockholm

Republikan kämpar för analsexförbud

Snart kan invånarna i Virginia även få prova på lite mer "spännande" sex.
1 av 3
Snart kan invånarna i Virginia även få prova på lite mer "spännande" sex. Foto: Karin Malmhav/Scanpix
Ken Cuccinelli
2 av 3
Ken Cuccinelli. Foto: Faksimil Youtube
Den stundande lagändringen har hyllats av HBT-grupper.
3 av 3
Den stundande lagändringen har hyllats av HBT-grupper. Foto: DARRYL BUSH / AP / SCANPIX

Både anal- och oralsex har varit förbjudet i den amerikanska staten Virginia, något som det snart kan bli ändring på. Förutsatt att den republikanske guvernörskandidaten Ken Cuccinelli inte får som han vill.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Virginia

Virginia ligger i nordöstra USA och brukar räknas som en av landets socialt mest konservativa delstater. Delstatshuvudstaden är Richmond, även om Virginia Beach är den största staden i delstaten som sammanlagt har ungefär sju och en halv miljon invånare.

VIRGINIA. Den amerikanska delstaten Virginia kommer snart att stryka en lag som tidigare har gjort sodomi straffbart i delstaten. Varför? Den anses inte stämma över med konstitutionen. 

Något som staten Virginias justitieminister, och tillika republikansk guvernörskandidat, Ken Cuccinelli inte alls håller med om. Nu har han nämligen lämnat in en skrivning till högre instans och hoppas nu på att en fullständig jury med 15 personer ska ändra beslutet.

– Det hoppas vi verkligen inte att de gör, säger Claire Gastanaga från lobbyorganisationen ACLU som såg till att lagarna kom under undersökning från allra första början, till Washington Blade och fortsätter:

– Det här är ett fall där alla redan från början kan se att den gamla lagen strider mot konstitutionen.

Inblandad i jämn strid

Även om Cuccinelli och hans stab officiellt säger att lagen handlar om att skydda minderåriga så anser många att den är en del av guvernörskandidatens agenda mot homosexuella.

– Precis som de flesta andra tycker vi att domstolen tog rätt beslut, säger James Parrish, vd för HBT-gruppen Equality Virginia.

– Vi tror att vad som behöver hända nu är att generalförsamlingen måste ta bort den nuvarande okonstitutionella lagen, säger han till Washington Blade.

Cuccinelli slåss med demokraten Terry McAuliffe i kampen om guvernörsposten, i de senaste mätningarna  låg de två sida vid sida. McAuliffes talesperson Josh Schwerin skriver i ett mejl till Huffington Post att hela historien "bara är ytterligare ett exempel på att Ken Cuccinelli ignorerar ekonomin och istället fokuserar på sin söndrande ideologiska agenda."

Nedan är ett klipp från 2012 där Ken Cuccinelli pratar om sitt motstånd mot aborter:

Kommentera
Kopiera länk
Dela