Politiker anklagas för att ha förolämpat maorier

- 08/04/2013, 13:49
Marie Krarup
1 av 3

Marie Krarup

Faksimil Youtube

Krarup tyckte att hälsningen "hongi" fick henne att känna sig som en idiot David Beckham verkar inte hålla med.
2 av 3

Krarup tyckte att hälsningen "hongi" fick henne att känna sig som en idiot David Beckham verkar inte hålla med.

AP

Powhiri under ett sydkoreanskt statsbesök.
3 av 3

Powhiri under ett sydkoreanskt statsbesök.

DAVID ROWLAND

Marie Krarup, från det nationalistiska högerpartiet Danskt Folkeparti, har retat upp många på Nya Zeeland efter att ha bloggat nedsättande om maorier efter ett besök i landet.

NYA ZEELAND. Den danska folketingspolitikern Marie Krarup från det nationalistiska högerpartiet Danskt Folkeparti har rört upp känslorna rejält på Nya Zeeland. Krarup, som besökte Nya Zeeland som en del av en dansk försvarsdelegation, skrev i sin blogg på Berlingske efter ett besök på en marinbas i Nya Zeeland, att hon ansåg att det traditionella mottagandet som de danska politikerna fick var "ett av de mindre civiliserade inslagen under besöket". 

"En halvnaken man som skrek på maoriska"

Mottagandet bestod av den traditionella maoriska mottagningsceremonin powhiri, vilken ges som en ära till besökare. Någon större ära tog inte Krarup det som utan beskrev dansen som "en halvnaken man som vrålade på maoriska". Dessutom skriver hon att hon kände sig som en idiot när hon hälsade på officerarna vid basen med den traditionella hälsningen hongi – en krigarhälsning där man gnuggar näsorna mot varandra.

Skyller uppståndelsen på översättningsfel

Krarups uttalanden har väckt hätska känslor på Nya Zeeland och har fått stort genomslag i nyzeeländsk press. Tidigare idag förklarade Krarup sig i den nyzeeländska radiokanalen Radiolive och skyllde de upprörda känslorna på felaktig översättning från danska.

– Jag skrev vad jag såg. Jag är säker på att om en maorier åkte till Danmark skulle han beskriva Danmark som ett mycket roligt och groteskt land.

Programledaren Sean Plunket höll inte med henne och sa att hennes ord sårat många. Han får även medhåll från doktor Ranginui Walker, expert på maorisk kultur, säger till Daily Mail att Krarups uttalanden tyder på fullständig okunnighet:

– Hon har en totalt monokulturell syn på världen och förstår inte att mottagandet hon fick är en stora ära. 

Översättaren Inger Mortensen håller inte med om att hennes översättning skulle vara felaktig:

– Som danska var det tydligt för mig att hennes blogginlägg var mycket kränkande på danska och därmed också skulle vara det på engelska, säger hon till The New Zealand Herald.