Mordet på 20-årige Sophie Lancaster (t.h) banade väg för polisen i Manchester. Till vänster: Marilyn Manson.
1 av 3
Mordet på 20-årige Sophie Lancaster (t.h) banade väg för polisen i Manchester. Till vänster: Marilyn Manson.
Sophie Lancaster, t.h, och hennes mamma, t.v. Mamman har kämpat för att ändra synen på brott mot personer inom alternativa subkulturer.
2 av 3
Sophie Lancaster, t.h, och hennes mamma, t.v. Mamman har kämpat för att ändra synen på brott mot personer inom alternativa subkulturer.
Sophie Lancaster.
3 av 3
Sophie Lancaster. - Foto: PA / Photograph: Lancashire Police/PA

Misshandel av emo-person ses som hatbrott

Polisen i Manchester utreder just nu en misshandel av en 16-årig pojke vars livsstil beskrivs som "emo". Enligt nya riktlinjer utreds brottet som ett hatbrott.


Goth

Goth-personer klär sig helst i svarta, ofta androgyna, kläder. Det är inte helt ovanligt att gothare av båda könen använder sig av kontrastrik sminkning, kjol, krås och spets.

Emo

Emo-personer klär sig ofta i mörka kläder, precis som gothare, men kan även bära influenser från punken. Så som trasiga kläder, färgat hår och tuppkam och andra attiraljer. 

MANCHESTER. Två personer – en 14-årig pojke och en 44-årig man – har gripits efter att ha gett sig på en 16-årig pojke.

Offret beskriver sig själv som "emo" och polisen i Manchester utreder just nu fallet som ett hatbrott mot person inom en alternativ subkultur.

Det första av sitt slag i Storbritannien och troligtvis världen.

"Väldigt tragiskt"

Enligt brittiska media har polisen i Manchester meddelat att hatbrott mot subkulturer, såsom emos, gothare och punkare, ska behandlas på samma sätt som mot hatbrott hudfärg, religion och sexuell läggning.

– Det är väldigt tragiskt att det här hände men det faktum att vi kan klassa det som ett hatbrott är väldigt positivt. Vi hoppas nu att fler offer kliver fram så vi kan agera mot andra förövare, säger polismästaren Garry Shewan, enligt BBC.

De två misstänkta gärningsmännen har släppts på fri fot tills vidare.

Förändrade synen på hatbrott

Det är emellertid inte första gången som polisen i Manchester har att göra med ett fall av den här typen, vilket också ligger till grund för beslutet att hantera det som ett hatbrott.

Så sent som 2007 gängmisshandlades 20-åriga Sophie Lancaster till döds i staden. Även den gången var det offrets val av utseende och livsstil, med rötter inom en alternativ subkultur, som låg bakom attacken.

Efter mordet på Lancaster har en grupp människor verkat för att få till en synförändring inom polisen i Manchester – och kanske, till slut, världen.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
emo
/
/
/
/
/
/
/