Nu är den här - pistolen du kan ladda ner och skriva ut i 3D-skrivare

"Det är ett verktyg som kan skada människor men frihet är i slutändan viktigare."


3D-skrivare

En 3D-skrivare är en maskin som kan framställa föremål i flera olika material och former.

Tekniken fungerar genom att bygga upp lager på lager av material, vanligtvis plast, för att bygga komplexa fasta föremål.

Tanken är att allt eftersom skrivarna blir billigare kommer konsumenterna att kunna ladda ner mönster och skriva ut föremål hemma, istället för att köpa varor från butiker.

En 3D-skrivare kostar mellan 27 000 kronor och 325 000 kronor på auktionssidan eBay

TEXAS. Den första fungerande 3D-utskrivna pistolen är här. Det är föreningen Defense Distributed som framställt plastvapnet och varken vapnet eller tillverkningen av det bryter inte några lagar eller regler i USA.

Defense Distributed har under flera år jobbat med att framställa vapnet och deras arbete har kritiserats hårt av antivapengrupper, skriver BBC.

Europol övervakar utvecklingen av 3D-printers men Victoria Baines, från Europols center för cyberbrottslighet, säger att för tillfället är det mest troligt att brottslingar söker sig till mer traditionella sätt att få tag på vapen. 

– Men allt eftersom tiden går och den här teknologin blir mer användarvänligt och kostnadseffektivt så finns det en möjlighet att fler risker skapas, säger Baines till BBC. 

Handlar om frihet

Pistolen testades på en skjutbana av grundaren till Defense Distributed Cody R. Wilson, vars förening nu släppt ritningarna till pistolen på sin hemsida

– Jag inser att det här verktyget kan användas för att skada människor. Det är vad det är - det är en pistol. Men jag tror inte att det finns en anledning att inte lägga ut det (ritningarna reds anm). Jag tror att frihet i slutändan är viktigare, säger Wilson till Forbes. 

Wilson, som klassar sig själv som en kryptoanarkist, menar att det handlar individens frihet och pistolen har passande nog döpts till The Liberator, skriver BBC.

– Det finns en efterfrågan på vapen, så är det bara. Det finns stater i hela världen som säger att du inte kan äga skjutvapen men det är inte sant längre, säger Wilson till Forbes.

Se testskjutningen av pistolen här:


/
/
/
/
/
/
3D
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.