Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu är den här - pistolen du kan ladda ner och skriva ut i 3D-skrivare

- 06/05/2013, 12:10 -
Cory R. Wilson testskjuter världens första 3D-utskrivna pistol.
1 av 3

Cory R. Wilson testskjuter världens första 3D-utskrivna pistol.

Faksimil Youtube

3D-skrivaren som tillverkade plastpistolen.
2 av 3

3D-skrivaren som tillverkade plastpistolen.

Faksimil Youtube

Pistolen är gjord av 16 separata delar, 15 av delarna har skrivits ut i en 3D-skrivare.
3 av 3

Pistolen är gjord av 16 separata delar, 15 av delarna har skrivits ut i en 3D-skrivare.

Faksimil Youtube

"Det är ett verktyg som kan skada människor men frihet är i slutändan viktigare."

TEXAS. Den första fungerande 3D-utskrivna pistolen är här. Det är föreningen Defense Distributed som framställt plastvapnet och varken vapnet eller tillverkningen av det bryter inte några lagar eller regler i USA.

Defense Distributed har under flera år jobbat med att framställa vapnet och deras arbete har kritiserats hårt av antivapengrupper, skriver BBC.

Europol övervakar utvecklingen av 3D-printers men Victoria Baines, från Europols center för cyberbrottslighet, säger att för tillfället är det mest troligt att brottslingar söker sig till mer traditionella sätt att få tag på vapen. 

– Men allt eftersom tiden går och den här teknologin blir mer användarvänligt och kostnadseffektivt så finns det en möjlighet att fler risker skapas, säger Baines till BBC. 

Handlar om frihet

Pistolen testades på en skjutbana av grundaren till Defense Distributed Cody R. Wilson, vars förening nu släppt ritningarna till pistolen på sin hemsida

– Jag inser att det här verktyget kan användas för att skada människor. Det är vad det är - det är en pistol. Men jag tror inte att det finns en anledning att inte lägga ut det (ritningarna reds anm). Jag tror att frihet i slutändan är viktigare, säger Wilson till Forbes. 

Wilson, som klassar sig själv som en kryptoanarkist, menar att det handlar individens frihet och pistolen har passande nog döpts till The Liberator, skriver BBC.

– Det finns en efterfrågan på vapen, så är det bara. Det finns stater i hela världen som säger att du inte kan äga skjutvapen men det är inte sant längre, säger Wilson till Forbes.

Se testskjutningen av pistolen här: