Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Senator vill införa förbud mot 3D-utskrivna vapen

- 09/05/2013, 15:20
Snart förbjuden?
1 av 4

Snart förbjuden?

Defense Distributed

Cory R. Wilson testskjuter världens första 3D-utskrivna pistol.
2 av 4

Cory R. Wilson testskjuter världens första 3D-utskrivna pistol.

Faksimil Youtube

3D-skrivaren som tillverkade plastpistolen.
3 av 4

3D-skrivaren som tillverkade plastpistolen.

Faksimil Youtube

Pistolen är gjord av 16 separata delar, 15 av delarna har skrivits ut i en 3D-skrivare.
4 av 4

Pistolen är gjord av 16 separata delar, 15 av delarna har skrivits ut i en 3D-skrivare.

Faksimil Youtube

I helgen lyckades man för första gången framställa en fungerande pistol i en 3D-skrivare. Nu kan den komma att förbjudas.

KALIFORNIEN. 25-årige Corey Wilson lyckades framställa en fullt fungerande pistol – som du kan skriva ut i en 3D-skriver. 

Wilson, som klassar sig själv som kryptoanarkist, menar att myndigheter i framtiden inte kan kontrollera vilka som får ha vapen och att hans 3D-pistol är ett steg åt det hållet.

Nu försöker myndigheter göra just det som Wilson menar är omöjligt, nämligen att förbjuda vapnet.

Fruktar kriminella

Det är Kaliforniens senator Leland Yee som vill göra det olagligt att framställa 3D-utskrivna vapen utanför vapenfabriker, skriver Russia Today.

– Vi måste vara aktiva i att söka lösningar på det nya hotet snarare än att vänta på de oundvikliga tragedier detta kommer att göra möjligt, säger Yee i ett pressmeddelande. 

Yee är orolig över möjligheten för kriminella, och individer med psykiska problem, att skriva ut vapen i sitt hem utan någon som helst kontroll.

– Nu finns det ett gapande kryphål som tillåter varje person att göra en pistol oupptäckt, och vapnen själva är oupptäckta. Det kommer att skapa en oerhört osäker situation för resten av samhället, säger Yee enligt Russia Today.

"Går inte att kontrollera"

I en dokumentär av Vice uttalar sig Wilson om hur han ser på vapenkontrollen i USA. Han menar att Yee har fel när han tror att de går att kontrollera 3D-skrivare. 

– Vapenkontroll är en fantasi för oss. Personer säger att du är orealistisk om du vill skriva ut en pistol. Jag tror det är mer orealistiskt, speciellt ju mer vi går framåt, att tro att vi någonsin kan kontrollera den här teknologin, säger Wilson till Vice.

I videoklippet nedan kan du se när Wilson testskjuter den 3D-utskrivna pistolen.