Snart förbjuden?
Snart förbjuden? - Foto: Defense Distributed

Senator vill införa förbud mot 3D-utskrivna vapen

I helgen lyckades man för första gången framställa en fungerande pistol i en 3D-skrivare. Nu kan den komma att förbjudas.


3D-skrivare

En 3D-skrivare är en maskin som kan framställa och skriva föremål i flera olika material och former.

Tekniken fungerar som så att den bygger upp lager på lager av material, vanligtvis plast, för att konstruera komplexa fasta föremål.

Tanken är att allt eftersom skrivarna blir billigare kommer konsumenterna att kunna ladda ner mönster och skriva ut föremål hemma, i stället för att köpa varor från butiker.

En 3D-skrivare kostar mellan 27 000 kronor och 325 000 kronor på auktionssidan eBay

KALIFORNIEN. 25-årige Corey Wilson lyckades framställa en fullt fungerande pistol – som du kan skriva ut i en 3D-skriver. 

Wilson, som klassar sig själv som kryptoanarkist, menar att myndigheter i framtiden inte kan kontrollera vilka som får ha vapen och att hans 3D-pistol är ett steg åt det hållet.

Nu försöker myndigheter göra just det som Wilson menar är omöjligt, nämligen att förbjuda vapnet.

Fruktar kriminella

Det är Kaliforniens senator Leland Yee som vill göra det olagligt att framställa 3D-utskrivna vapen utanför vapenfabriker, skriver Russia Today.

– Vi måste vara aktiva i att söka lösningar på det nya hotet snarare än att vänta på de oundvikliga tragedier detta kommer att göra möjligt, säger Yee i ett pressmeddelande. 

Yee är orolig över möjligheten för kriminella, och individer med psykiska problem, att skriva ut vapen i sitt hem utan någon som helst kontroll.

– Nu finns det ett gapande kryphål som tillåter varje person att göra en pistol oupptäckt, och vapnen själva är oupptäckta. Det kommer att skapa en oerhört osäker situation för resten av samhället, säger Yee enligt Russia Today.

"Går inte att kontrollera"

I en dokumentär av Vice uttalar sig Wilson om hur han ser på vapenkontrollen i USA. Han menar att Yee har fel när han tror att de går att kontrollera 3D-skrivare. 

– Vapenkontroll är en fantasi för oss. Personer säger att du är orealistisk om du vill skriva ut en pistol. Jag tror det är mer orealistiskt, speciellt ju mer vi går framåt, att tro att vi någonsin kan kontrollera den här teknologin, säger Wilson till Vice.

I videoklippet nedan kan du se när Wilson testskjuter den 3D-utskrivna pistolen.


3D
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.

Bostadsbyggandet faller i USA

Bostadsbyggandet i USA sjunker. Nystartade bostadsbyggen föll med 14,7 procent i mars, till en årstakt på 1,32 miljoner byggen. Det är den lägsta nivån sedan augusti i fjol, visar nya siffror från det amerikanska handelsdepartementet.

Hjälp, mitt barn har också börjat snusa • Experten: "Skäms"

Hur ber man sitt barn sluta snusa utan att det blir ett bråk? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som avslöjar hur man gör.