Emelie (t.v.) kritiserar American Apparel för deras sexistiska marknadsföring.
1 av 6
Emelie (t.v.) kritiserar American Apparel för deras sexistiska marknadsföring. - Foto: Privat/American Apparel
Unisex enligt American Apparel.
2 av 6
Unisex enligt American Apparel.
Och samma skjorta på en annan kvinna.
3 av 6
Och samma skjorta på en annan kvinna. - Foto: American Apparel
Påklädda män bland reklambilderna.
4 av 6
Påklädda män bland reklambilderna. - Foto: American Apparel
Som ser seriösa och viktiga ut.
5 av 6
Som ser seriösa och viktiga ut. - Foto: American Apparel
Och kvinnor som enbart ses som sexobjekt.
6 av 6
Och kvinnor som enbart ses som sexobjekt. - Foto: American Apparel

Klädjättens försvar: "Konstnärliga bilder"

Klädföretaget American Apparel fick hård kritik för sin sexistiska marknadsföring av unisexkläder. Nu svarar företaget på kritiken – och beskyller kritikerna
– Tyvärr har vissa bloggare förväxlat konstnärliga modefotografier med själva produktbilden, skriver marknadschefen Ryan Holiday.


Anklagade för sexism tidigare

Emelie Eriksson, 24, som driver bloggen "En blommig tekopp" var först med att uppmärksamma American Apparels sexistiska marknadsföring.

– Något är fel med American Apparels kvinnosyn och det är sjukt att de har kommit undan. De säljer med sex och allt detta genom mannens blick där kvinnorna är nakna samt porträtteras ur ett fågelperspektiv, sa Eriksson till Nyheter24 under gårdagen.

Det är inte första gången American Apparels reklamer anklagas för sexism. Här kan du läsa om sexreklamen som förbjöds.

American Apparel drogs in i ett rejält blåsväder under tisdagen efter att bloggaren Emelie Eriksson skrivit ett kritiskt inlägg om företagets sexistiska marknadsföring

Klädjätten fick hård kritik för att sälja unisexkläder med bilder på påklädda killar och avklädda tjejer. Något som gjorde att företaget anmäldes till Reklamombudsmannen (RO) för diskriminerande reklam mot kvinnor.

Menar att det är ett missförstånd

Nu svarar American Apparel på kritiken. Marknadschefen Ryan Holiday menar att allt är ett missförstånd orsakat av bloggare och att företaget bara har ansvar för själva produktbilden.

– Tyvärr har vissa bloggare förväxlat konstnärliga modefotografier med själva produktbilden, skriver Holiday i ett mejl till Expressen.

Företaget: Lika påklädda som männen

Holiday anser inte att företaget ska behöva ta ansvar för de övriga bilderna.

– I det här fallet är den faktiska produktbilden för unisexplagget lika påklädd för kvinnor som för män, skriver Holiday i ett mejl till Expressen och fortsätter:

– Dessvärre har vissa bloggare förväxlat produktbilderna med de konstnärliga modefotografierna, vilket har resulterat i den här kontroversen.

/
/
Senaste nytt

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

Juice återkallas – kan innehålla plastbitar

Axfood återkallar Garant tropisk juice utan fruktkött efter att leverantören vid en kontroll har hittat plastbitar i vissa förpackningar. Återkallandet gäller enlitersförpackningar med bäst före-datum den 19 april.

Kristianstad: Polisen rapporterar om brand

"Brand i kyrka, Vittskövle.", skriver polisen på sin hemsida.

Mordet på Emporia: Tre häktningar hävs

Tingsrätten har hävt häktningar för tre av de totalt sju personer som står åtalade för mordet på köpcentrumet Emporia i Malmö i augusti 2022, rapporterar Sydsvenskan.

Stor vaccinatör dumpas efter fuskavslöjande

1 timme sedan
Region Stockholm säger upp sitt avtal med bolaget Svea Vaccin på grund av "allvarliga brister i företagets hantering av vaccinering", meddelar regionen i ett pressmeddelande.

Äldre kvinna hittad död – en gripen

1 timme sedan
En äldre kvinna hittades på eftermiddagen död i en bostad i Skellefteå kommun. En man i 50-årsåldern har grirpits, uppger polisen.