"Occupy Barbie Dreamhouse" protesterar mot ett Barbiepalats i Berlin.
1 av 2
"Occupy Barbie Dreamhouse" protesterar mot ett Barbiepalats i Berlin. - Foto: Facebook och AFP
Utanför Barbiepalatset.
2 av 2
Utanför Barbiepalatset. - Foto: AFP

Vänsterattack mot tyskt Barbiepalats: "Sexism och materialism"

Ett 2 500 kvadratmeter stort rosa Barbiepalats – mitt i Berlin – slår nu upp dörrarna. Men alla är inte lika nöjda. Rörelsen "Occupy Barbie Dreamhouse" protesterar mot den rosa drömmen.


Portabelt hus

Det rosa palatset står nu mitt i Berlin, nära Alexanderplatz. Huset är flyttbart och kommer att stå kvar i  Berlin tills i augusti ungefär. Därefter kommer det att ställas upp i Paris, Lissabon och Madrid.

För att komma in i huset och drömma dig bort får du hosta upp med €22 – drygt 190 svenska kronor, enligt Spiegel Online.  

BERLIN. I Barbiehuset kan du gå runt och njuta av de rosa flick– och prinsessdrömmarna i rymliga rum. Varför inte prova på att gå på den rosa catwalken, sjunga karaoke, baka virtuella cupcakes – eller kika in i Barbies garderob?

Ja, fokuset i huset ligger på sminket, garderoben, köket och det rosa. Överallt. Och det är mot detta medlemmar från tyska Vänsterpartiet vänder sig. 

Kampanjen går under namnet "Occupy Barbie Dreamhouse" – en spinoff på anti-kapitaliströrelsen Occupy Wall Street.

"Sexism och materialism"

– Barbies drömhus är ett uttryck för en konventionell förebild som inte är okej, säger Michael Koschitzki, medlem av tyska vänsters ungdomsorganisation. 

Det är den ytliga materialismen och sexismen rörelsen protesterar mot. För att marknadsföra sig själva har "Occupy Barbie Dreamhouse" en Facebooksida, som i skrivande stund har ådragit sig 1 972 medlemmar.

För att visa sitt missnöje kommer gruppen att genomföra en tyst protest idag, under invigningen av Barbiepalatset.

Barbies liv i "Drömhuset":

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.