SD granskar OECD-rapporten: "Tror att medierna är fel ute"

- 13/06/2013, 16:16
Sverigedemokraterna tolkar rapporten annorlunda.
1 av 3

Sverigedemokraterna tolkar rapporten annorlunda.

JESSICA GOW / SCANPIX

Pressekreteraren Martin Kinnunen.
2 av 3

Pressekreteraren Martin Kinnunen.

Leif R Jansson / SCANPIX

I 22 av 27 länder betalar invandrare mer till samhället än de får.
3 av 3

I 22 av 27 länder betalar invandrare mer till samhället än de får.

JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

En omfattande OECD-rapport visar att invandrare betalar in mer till samhället än vad de får tillbaka. Efter nyheten har Sverigedemokraterna inlett en granskning av rapporten.
– Vi tolkar det som att OECD säger att Sverige går back på invandringen med 0,57 procent av BNP, säger partiets pressekreterare Martin Kinnunen.

Invandringen är en omdiskuterad politisk fråga i många av världens länder. I Sverige har Sverigedemokraterna länge krävt en statlig utredning som visar på invandringens kostnader. 

Partiet har hävdat att samhället skulle tjäna stora summor på att begränsa möjligheten för flyktingar att få uppehållstillstånd. Nu har OECD, den internationella samarbetsorganisationen, gjort en omfattande undersökning av frågan i 27 länder.

26 000 kronor per år

Rapporten visar att invandrarhushållen betalar mer till samhället i skatter och avgifter än vad de kostar i form av socialbidrag, pensioner och andra samhällsservicekostnader. I 22 av länderna är invandringen ett plus för samhället med i genomsnitt drygt 26 000 kronor per år netto, det skriver Dagens Nyheter.

Sverige är ett av de länderna och vinsten per hushåll blir någon tusenlapp per år. Den uppmärksammade OECD-rapporten har fått flera personer att rikta kritik mot Sverigedemokraternas politik – och nu har partiet inlett en granskning av rapporten.

– Efter att vi hört oss för med svenska forskare och själva påbörjat arbetet med att granska rapporten tolkar vi det som att OECD säger att Sverige går back på invandringen med 0,57 % av BNP, skriver partisekreteraren Martin Kinnunen i ett mejl till Nyheter24 och menar att "medierna är fel ute".

Pensioner höjer kostnaden

Senare skickar han ett till mejl där han förklarar att generella beräkningar "inte är så intressanta just eftersom de är generella".

–  Sverigedemokraterna vet att det finns invandring som är ekonomiskt lönsam. Det är dock inte den invandringen som partiet vill begränsa. Invandring av nordbor och personer med spetskompetens skiljer sig kraftigt från asyl- och anhöriginvandrare.

I Schweiz är samhällsvinsten allra störst med drygt 150 000 kronor per hushåll. Tyskland är ett av de fem länder som förlorar ekonomiskt på invandringen. En förklaring är dock att pensionerna till invånare som kom efter andra världskriget drar upp kostnaderna avsevärt. Om man bortser från pensionerna går även Tyskland plus.