Måndag 28 Nov
Stockholm

Snowden öppnar för nya avslöjanden om Prism

Snowden kan ha fler uppgifter att läcka.
1 av 6
Snowden kan ha fler uppgifter att läcka. Foto: Faksimil Guardian
FBI och NSA ska ha haft direkttillgång till nio nätjättars servrar.
2 av 6
FBI och NSA ska ha haft direkttillgång till nio nätjättars servrar. Foto: AP/Scanpix
Enligt Washington Post har även telefontrafik övervakats.
3 av 6
Enligt Washington Post har även telefontrafik övervakats. Foto: AP/Scanpix
Myndigheterna kan samla in information från dina Facebookkonversationer – något som Facebook nekar till.
4 av 6
Myndigheterna kan samla in information från dina Facebookkonversationer – något som Facebook nekar till. Foto: AP/Scanpix
Nu får myndigheterna hård kritik i USA.
5 av 6
Nu får myndigheterna hård kritik i USA. Foto: AP/Scanpix
Programmet har varit topphemligt.
6 av 6
Programmet har varit topphemligt. Foto: AP/Scanpix

Edward Snowden håller sig gömd i Hong Kong efter att ha avslöjat de amerikanska myndigheternas topphemliga övervakningsprogram Prism. Nu öppnar han för att det kan komma fler avslöjanden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Prism

Enligt Washington Post och The Guardian ska övervakningsprogrammet Prism ha startats år 2007. Det ska ha skett under stor sekretess och flera politiker har belagts med tystnadsplikt. NSA (National Security Agency) ska ha haft tillgång till flera stora nätföretags servrar.

Justitiedepartement har enligt uppgifterna beordrat nätjättarna att ge myndigheterna åtkomst. Detta ska ha skett via den hemliga domstolen FISA. Företagen som uppges ha – men nekar till att ha – lämnat ut information är:

Microsoft
Apple
Yahoo
Google
Facebook
PalTalk
AOL
Skype
YouTube

Den så kallade visselblåsaren Edward Snowden har gömt sig i Hong Kong efter Prism-avslöjandet. Efter de inledande intervjuerna flydde han sitt hotell i staden och har varit spårlöst försvunnen – tills nu.

I en exklusiv intervju med South China Morning Post berättar Snowden att han kämpar för att inte bli utlämnad till USA. Han förklarar även att han är rädd för hur hans familj kan komma att drabbas och att han inte vill bli kallad hjälte.

– Jag är varken en förrädare eller hjälte. Jag är amerikan, säger han till South China Morning Post.

"Här för att avslöja kriminalitet"

Han öppnar samtidigt för nya avslöjanden om Prism. De nya uppgifterna ska visa hur övervakningen gått till samt hur han tror att USA agerat sedan han flydde till Hong Kong.

– Folk som tror att jag gjorde ett misstag att välja Hong Kong som gömställe missuppfattar mina intentioner. Jag är inte här för att gömma mig, jag är här för att avslöja kriminalitet, säger han till South China Morning Post.

När han kom till Hong Kong checkade han in på ett lyxhotell. Men han stannade bara ett par timmar för att förvilla polisen. Därefter vet ingen var han tagit vägen, men BBC uppger att han är kvar i Hong Kong.

Se The Guardians intervju med Snowden här:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.