Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenske Halef fängslad i Bulgarien: "Vi får ingen hjälp från UD"

- 20/06/2013, 16:55 -
Halef Tak, precis innan gripandet.
1 av 2

Halef Tak, precis innan gripandet.

Privat

Halefs brorson Mazlum Tak.
2 av 2

Halefs brorson Mazlum Tak.

Privat

En svensk medborgare sitter fängslad i Bulgarien och riskerar att utvisas till Turkiet. Nu kritiserar familjen UD.
– Vi bara jagar UD för det känns som att vi gör allt själva. Kontaktar viktiga personer, fixar dokument medan de bara fikar, säger brorsonen till Nyheter24.

Halef Tak, 51, är svensk medborgare och sitter sen i måndags fängslad i Bulgarien. I morgon hålls en rättegång och Halef kan bli utvisad till Turkiet, där han också är medborgare. Om han blir utvisad riskerar Halef livstids fängelse. Trots det får han ingen hjälp från svenska Utrikesdepartementet, menar Halefs familj.

– UD förstår inte hur allvarligt läget är. Vi är rädda för hans liv, han gråter och hela familjen här vet inte vad de ska göra, säger Halefs brorson Mazlum Tak, 22, till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi måste försöka få UD att förstå att de måste agera nu och inte vänta tills han blir utvisad. Blir han utvisad då är det kört. Det är lättare att göra något nu när vi fortfarande är inom EU.

Politiskt aktiv

I Turkiet var Halef politiskt aktiv under 1980-talet och kämpade för kurdernas rättigheter, bland annat genom att demonstrera. Han tvingades fly landet och hamnade 1989 i Lidköping. Sedan dess har han inte återvänt till Turkiet, hävdar familjen.

– Hans barn som är här i Sverige är helt förstörda och lamslagna. De vet inte var de ska börja eller vad de kan göra, säger Mazlum till Nyheter24.

Vad Halef inte kände till innan resan till Bulgarien var att han genom Interpol är internationellt efterlyst och därför greps direkt på flygplatsen. Detta trots att han tidigare rest till både London och Tyskland utan några problem.

"De bara fikar"

På UD är man medvetna om Halefs situation.

– Vår honorärkonsul pratade med honom i går. Under omständigheterna mår han bra, säger Anna Buthré-Kervefors från UD:s presstjänst till Nyheter24.

– Vi kan inte göra så mycket mer.

Mazlum håller inte med, han har under flera dagar jagat på UD och förklarat att situationen är allvarlig.

– Vi bara jagar UD för det känns som att vi gör allt själva. Kontaktar viktiga personer, fixar dokument medan de bara fikar, säger han till Nyheter24.