Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Egyptisk staty har börjat röra på sig – sägs vara drabbad av förbannelse

- 23/06/2013, 17:40
Statyn som roterar.
1 av 5

Statyn som roterar.

Youtube

Här kan man se tydligt att den har flyttat sig.
2 av 5

Här kan man se tydligt att den har flyttat sig.

Youtube

Under natten står den still.
3 av 5

Under natten står den still.

Youtube

Sedan fortsätter den att rotera sakta igen.
4 av 5

Sedan fortsätter den att rotera sakta igen.

Youtube

Statyn ska ha varit en offergåva till guden Osiris (t.h).
5 av 5

Statyn ska ha varit en offergåva till guden Osiris (t.h).

AP

En egyptisk staty som finns i en glasbur på ett museum i Manchester har av oförklarliga skäl börjat rotera i en perfekt cirkel. Nu tror museipersonalen att det rör sig om en förbannelse.

STORBRITANNIENDet rör sig om en 25 centimeter hög relik, ursprungligen en offergåva till den egyptiska guden Osiris. Den hittades i en mumies grav och har varit på museet i Manchester i 80 år.

Under de senaste veckorna har statyn dock förbryllat många av de anställda på museet då den har hittats vänd åt fel håll. Nu tror man att det finns en "andlig förklaring" till statyns roterande och man pekar på de förbannelser som drabbar alla som stjäl reliker från gravar.

Märkte att den hade vänt sig

Statyn, som är en man vid namn Neb-Senu, står still under natten men kan ses rotera sakta under dagen. 

– En dag märkte jag att den hade vänt. Jag tyckte att det var konstigt eftersom den ligger i en glasbur och det är bara jag som har nyckeln till den. Jag la tillbaka den rätt, men nästa dag hade den flyttats igen, säger egyptologen Campbell Price

Price satte upp en time-lapse-kamera för att fånga rörelserna – och mycket riktigt går det att se att statyn roterar under dagens timmar.

– Denna statyett användes för att gå i graven tillsammans med mumien. I antikens Egypten trodde de att om mumien förstörs så kan statyetten fungera som ett kärl för själen. Kanske är det det som orsakar rörelsen, säger Price.

Kan vara vibrationer från fotsteg

Andra har en mer rationell förklaring och menar att vibrationerna orsakas av besökarnas fotsteg när de passerar buren. 

Det är dock inte helt klart varför statyn roterar i en perfekt cirkel. Price uppmanar alla att komma och ta en titt själva.

– Det skulle vara bra om någon kunde lösa mysteriet, sa han, skriver Daily Mail.

Titta på klippet där man kan se statyn rotera: