Coy Mathis får rätt att använda tjejernas toalett.
1 av 7
Coy Mathis får rätt att använda tjejernas toalett. - Foto: Brennan Linsley / AP / SCANPIX
Coy med mamma Kathryn.
2 av 7
Coy med mamma Kathryn. - Foto: Brennan Linsley / AP / SCANPIX
"Hon log brett och fick stora ögon".
3 av 7
"Hon log brett och fick stora ögon". - Foto: Brennan Linsley / AP / SCANPIX
Coys familj stämde skoldistriktet i februari.
4 av 7
Coys familj stämde skoldistriktet i februari. - Foto: Brennan Linsley / AP / SCANPIX
Coy med sin syster Dakota.
5 av 7
Coy med sin syster Dakota. - Foto: Brennan Linsley / AP / SCANPIX
Lek i snön med pappa.
6 av 7
Lek i snön med pappa. - Foto: Brennan Linsley / AP / SCANPIX
Nu ska Coy börja i en ny skola i Aurora.
7 av 7
Nu ska Coy börja i en ny skola i Aurora. - Foto: Brennan Linsley / AP / SCANPIX

Transsexuell sexåring får rätt att gå på tjejtoan

Coy Mathis, 6, föddes som pojke men identifierar sig som flicka. Nu får hon äntligen rätt att använda tjejernas toalett i skolan. Efter en lång strid har familjen vunnit över skolan.


Transpersoner och USA

Mathisfallet är en seger på vägen men det är fortfarande en lång väg att vandra för att USA:s transpersoner ska få samma rättigheter som alla andra. Enligt TLDF har 17 delstater samt Columbiadistriktet någon form av rättsligt skydd för transpersoner. De senaste åren har skolornas behandling blivit en allt viktigare fråga - nu väntas beslutet i Coy Mathis fall leda till framgångar även på andra håll.

COLORADO. Sexåriga Coy Mathis identifierar sig som tjej fast hon föddes som pojke. Tidigare i år blev hon uppmärksammad världen över eftersom skolan vägrade låta henne använda tjejernas toalett. Tills nu.

Familjen har nämligen vunnit en stor seger för USA:s transpersoner i och med söndagens besked från Colorado Civil Rights Division. Mathis har rätt att besöka tjejtoaletten - skolan har gjort fel. 

"Glada att hon nu behandlas lika"

Genom att vägra henne den rätten har skolan skapat en situation där Mathis kan utsättas för hån och mobbning, skriver organisationen enligt NBC News.

– Allt vi önskade var att Coys skola skulle se på henne på samma sätt som de ser på andra små flickor. Vi är extremt glada över att hon nu kommer att behandlas lika, säger mamman Kathryn Mathis i ett uttalande på organisationen TDLEF:s (Transgender Legal Defense & Education Fund) hemsida.

Skoldistriktet får även kritik för att de konsekvent kallat Mathis "han" och för att de skrivit "hon" med citationstecken.

"Så jag kan börja skolan nu?"

Coy började kalla sig själv för flicka någon gång mellan när hon var fyra och sex år gammal. På dagis behandlades hon som pojke och mådde därför dåligt. Sedan i februari har hon inte gått i skolan men nu ska hon börja igen, i staden Aurora som familjen flyttat till.

– När jag sa till Coy att vi vunnit log hon stort och fick stora ögon. Hon sa: "Så jag kan börja skolan och skaffa nya vänner?", berättar mamman för New York Times.

Se en tidigare intervju med familjen här:


USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.