Problem för Putin?
1 av 5
Problem för Putin? - Foto: SCANPIX
Samtidigt som de sista arenorna färdigställs blåser det upp problem kring OS.
2 av 5
Samtidigt som de sista arenorna färdigställs blåser det upp problem kring OS. - Foto: JNX
När lagen klubbades igenom utbröt protester i Ryssland.
3 av 5
När lagen klubbades igenom utbröt protester i Ryssland. - Foto: SCANPIX / Ap
Flera personer greps.
4 av 5
Flera personer greps. - Foto: SCANPIX / AP
Rysslands president Vladimir Putin.
5 av 5
Rysslands president Vladimir Putin. - Foto: SCANPIX / Ap

Rysslands antigaylagar kan stoppa homosexuella i OS

De ryska antigaylagarna har varit mycket omstridda. Nu får både landet och IOK hård kritik inför vinterns olympiska spel.


Skillnad mellan öst och väst

RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund har tidigare jämfört det ryska förslaget med det som tidigare lades fram i Litauen. 

 Enligt henne går det att se en tydlig bild när man blickar ut på hur HBT-personer behandlas i Europa.

– Vi har sett liknande exempel på lite olika håll i Östeuropa. Tyvärr finns det en stor skillnad mellan öst och väst, har hon tidigare sagt till Nyheter24.

SOTJI. De nya, hårda, ryska antigaylagarna kommer numera även att börja gälla för besökare i landet. Något som kan komma att påverka OS 2014 som ska hållas i Sotji. Mästerskapet har redan tidigare skakats av anklagelser om korruption och de nya lagarna kommer mycket opassande.

Nu, med knappt ett halvår kvar innan spelen ska invigas, får både Ryssland och Internationella Olympiska Kommittén stark kritik.

– Det är vår åsikt att det inte kan arrangeras ett bra OS på en plats där mänskliga rättigheter kränks, skriver Boris O. Dittrich från Human Rights Watch i ett brev till IOK.

"Kränkning av mänskliga rättigheter"

Lagen, som är väldigt vagt skriven, betyder bland annat att det är förbjudet att som bi-,homo- eller transsexuell är förbjudet att beskriva sin livsstil. Det är helt enkelt olagligt att som homo-, bi- eller transsexuell skriva en bok, publicera en artikel eller prata offentligt om hur det är att vara just det.

– Det är en grundläggande kränkning av mänskliga rättigheter, har RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund tidigare sagt till Nyheter24.

Frågan är nu vad som händer om någon idrottare under de olympiska spelen framför oönskade åsikter? Enligt Huffington Post kan utländska medborgare bli häktade i upp till 14 dagar innan de i slutänden utvisas från landet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!