Onsdag 29 Jun
Stockholm

Spetsade sonens lunch med hasch: "Livrädd att lärarna skulle upptäcka"

Mamman smulade ner cannabis i sonens matlåda.
1 av 5
Mamman smulade ner cannabis i sonens matlåda. Foto: Scanpix
Sonen lider av svår epilepsi och cannabisbehandlingen är det enda som hjälper honom just nu.
2 av 5
Sonen lider av svår epilepsi och cannabisbehandlingen är det enda som hjälper honom just nu. Foto: SCANPIX SWEDEN
En vän hjälper mamman att odla.
3 av 5
En vän hjälper mamman att odla. Foto: Ap
Mamman oroade sig för att lärarna skulle upptäcka det.
4 av 5
Mamman oroade sig för att lärarna skulle upptäcka det. Foto: SCANPIX SWEDEN
Men hon är rädd för att upptäckas av polisen.
5 av 5
Men hon är rädd för att upptäckas av polisen. Foto: Ap

Sonen led av en sällsynt form av epilepsi och det enda som lindrade hans attacker var cannabis. Mamman smulade därför ner drogen i matlådan som sonen tog med sig till skolan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Dravets syndrom

Det finns mellan 20-30 andra barn som har Dravets Syndrom i Danmark, och samma siffra i Sverige.

Dravets syndrom kännetecknas av svår fortskridande epilepsi, utvecklingsstörning, temperaturkänslighet, skakighet och beteendeavvikelser från att barnen är små.

Källa: Socialstyrelsen.se

DANMARK. Frederik, lider av en den mest sällsynta formen av epilepsi, kallat Dravets syndrom. Han fick sitt första anfall redan som ettåring men det skulle dröja 17 år innan han fick sin diagnos fastställd.

Frederik riskerade att hamna i rullstol som 18-åring och när hans mamma fick reda på detta valde hon att avbryta hans medicinering.

– Om Frederik skulle bli så gammal så borde han åtminstone få någon livskvalitet, säger mamman Dorthe, till Ekstrabladet.

Ville prova att medicinera med cannabis

Men det gick inte att undvika medicinen helt och dessutom byggde pojken en tolerans mot den medicin han redan fick. Med andra ord slutade de att fungera och han drabbades av allt fler kramper. 

Men Dorthe ville testa en kontroversiell metod. Hon hade läst runt på olika internetforum om att cannabis kunde hjälpa och därför valde hon att prova metoden.

– Jag smulade cannabis i smöret och la det i hans matlåda. Jag var livrädd för att lärarna i förskolan skulle upptäcka att det luktade speciellt.

Rädd för att polisen ska upptäcka

Men det hjälpte Frederik vars attacker kom allt mer sällan. Cannabisbehandlingen hade också positiva inverkningar på hans kognitiva förmågor.

Dorthe använder sig av en speciellt typ av cannabis och en vän hjälper henne att odla den. Rädslan för att polisen ska komma och upptäcka detta är dock stor, skriver Ekstrabladet.

– Det krävs mycket för att gå mot auktoriteter och att bryta mot lagen. Jag gillar det absolut inte, men när det kommer till mitt enda barn och hans hälsa så är jag beredd att göra det, säger Dorthe.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.