Protesterar mot ryska antigaylagar – genom att vägra dricka vodka

- 27/07/2013, 10:46
Problem för Putin?
1 av 3

Problem för Putin?

SCANPIX

Rättigheter för homosexuella i Ryssland har minskat.
2 av 3

Rättigheter för homosexuella i Ryssland har minskat.

SCANPIX / AP

Därför inleds nu en protest mot rysk vodka.
3 av 3

Därför inleds nu en protest mot rysk vodka.

SCANPIX / Ap

I ett försök att uppmärksamma de ryska antigaylagarna inleds nu en bojkott av rysk vodka.

Rysslands nya antigaylagar har upprört många. Nu planerar vissa att slå tillbaka på ett oväntat sätt – genom att bojkotta rysk vodka.

Det hela började med en krönika av Dan Savage där han uppmanade alla som brukade dricka rysk vodka att omedelbart sluta med det och övergå till andra märken.

Får efterföljare

Och det verkar fungera. Gaybarer över hela världen följer nu Savages uppmaning.

– Rättigheter för homosexuella existerar inte i Ryssland och på senare tid har vi hört om trakasserier mot homosexuella, till och med om mord, säger Gary Henshaw från Ku Bar till Pink News.

Ku Bar är en av de många barer som nu hoppar på bojkotten av rysk vodka.

– Putin och hans följeslagare fortsätter att driva igenom hemska lagar, och trots det så fortsätter Ryssland att hävda sin makt bland världens demokratiska stormakter, säger Henshaw till Pink News.

Stöd från stort märke

Ett av de märken som specifikt pekades ut av Savage var Stolichnaya, vilket fått det företaget att gå ut och öppet försvara homosexuellas rättigheter på sin Facebooksida, något som förvånat en del experter då märket anses vara starkt knutet till Kreml.

– Om nyheterna om att Stoli gått ut med ett så starkt ställningstagande når Ryssland så kan det säkert komma att inspirera andra, säger Nia Long, från organisationen RUSA LGBT till RIA Novosti enligt Pink News.