Ryska myndigheter verkar inte tycka om det flygande spaghettimonstret.
1 av 2
Ryska myndigheter verkar inte tycka om det flygande spaghettimonstret. - Foto: Faksimil / Montage
Lukas Novy fick rätt att bära durkslag på sitt id-kort.
2 av 2
Lukas Novy fick rätt att bära durkslag på sitt id-kort.

Ryska pastafaris greps av kravallpolis i Moskva

Pastafari är en religion som tror på det flygande spaghettimonstret. Men i Ryssland menar myndigheterna att anhängarna hånar ortodoxa – därför greps åtta pastafaris av kravallpolis i helgen.


Kyrkan

"Church of The Flying Spaghetti Monster" bildades 2005 och anses vara ett hån mot mer erkända religioner. Enligt den officiella hemsidan tror anhängarna att piraterna var de första pastafarierna (men att de svartmålas av kristna historieskrivare). De firar varje fredag som en högtidsdag och är "förtjusta i öl".

Kyrkan grundades efter ett satiriskt brev från Bobby Henderson till Kansas utbildningsråd där han var kritisk mot att barnen fick lära sig "intelligent design" i skolan.

MOSKVA. Den senaste tiden har antigaylagarna i Ryssland varit på mångas läppar. Men det är inte bara stöd till HBTQ som är förbjudet i landet. Polisen tar även i med hårdhandskarna mot pastafarireligionen – ni vet den tro som går ut på att bland annat dyrka "det flygande spaghettimonstret".

I helgen hölls en marsch för pastafaris i den ryska huvudstaden Moskva. Till en början var det lugnt och god stämning men sedan dök kristna ortodoxa upp för att protestera mot samlingen. Gruppen, som kallar sig "Guds vilja", har tidigare attackerat HBTQ-manifestationer runtom i Ryssland.

"Greps för att jag hade ett durkslag på huvudet"

I det tumult som uppstod greps åtta pastafaridemonstranter eftersom deras samling inte var sanktionerad av myndigheterna, uppger den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti. Men deras egen version är något annorlunda.

– Vi greps för att vi helt enkelt gick på gatan. Jag greps mer exakt för att jag hade ett durkslag på huvudet, skriver en av demonstranterna på ett socialt nätverk enligt Raw Story.

Förra månaden införde Ryssland en ny lag som gjort "förolämpning av religiösa" till ett brott.

Nyheter24 skrev för två veckor sedan om tjeckiske Lukas Novy, som fick rätt att bära kyrkans heliga huvudbonad – durkslaget – på sitt id-kort.

Se ett klipp från ingripandet mot pastafarimarschen här:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Nya Iran-sanktioner att vänta

Migrationsverket begär mer till förvarsplatser

Migrationsverket når inte regeringens mål om 1 000 förvarsplatser för personer som ska återföras till utlandet. Myndigheten anser att de behöver mer pengar för att klara av uppdraget.

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

2 timmar sedan
I en ny undersökning av Verian, tidigare Kantar Sifo, på uppdrag av Bankomat​ kan man nu se att rekordmånga svenskar vill ha kvar möjligheten till kontantbetalningar även i framtiden.

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

3 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

3 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

3 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.