Raseri mot polis – slog och pepparsprayade liggande kvinna

En fransk folkstorm har utbrutit efter att ett klipp på en polisinsats lagts ut på Youtube. I videon ses en polisman slå en liggande kvinna med sin batong samtidigt som han kallar henne "slyna" och "slampa".


En känslig fråga

Fransk polis och deras insatser mot etniska minoriteter är en känslig fråga som flera gånger lett till både starka och våldsamma protester. Framför allt handlar det om polisinsatser i förortsområdena kring landets större städer.

PARIS. Under rubriken "Skam till den franska polisen" lades ett Youtubeklipp upp på söndagen. På drygt tre dagar har det setts av fler än 1,5 miljoner människor – och lett till en folkstorm som nu nått ända upp till den franska regeringen.

I klippet ses en polisinsats i en förort till staden Tours. En svart kvinna ligger ned på gatan, med en polisman över sig. Efter en stund börjar mannen slå den liggande kvinnan med sin batong – något som fortsätter med ökad styrka när hon ställer sig upp.

Kallar kvinnan "slyna"

Flera gånger skriker polisen "slyna" och "slampa" till kvinnan. Efter en hård ordväxling hämtar samme polisman en burk pepparspray eller tårgas i bilen, springer fram mot kvinnan och sprayar henne rakt i ansiktet från nära håll.

Klippet har lett till stora protester och kallats en rasistisk attack. Nu har inrikesminister Manuel Vallas reagerat.

– Jag har sett videon och en utredning har redan inletts. Det finns inte utrymme för sådant här våld inom polisen, säger han till radiokanalen RMC.

Protest på Twitter

Vallas har dock varit noga med att påpeka att det handlar om en enskild polis – inte hela kåren. Bland folket, särskilt etniska minoriteter, har dock reaktionerna varit starka. Under hashtagen #bavure på Twitter har personer skrivit om sina upplevelser av exempelvis övervåld.

Den filmade polisinsatsen ägde rum efter att en man i sällskapet vägrat genomgå ett alkoholtest. Polisen hade stoppat honom eftersom de tyckte att han körde förvirrat. Senare, när mannen togs till sjukhus, visade det sig att han hade en stor mängd alkohol i blodet, uppger International Business Times.

Se Youtubeklippet här:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!