Paret Obama på väg till semester.
1 av 2
Paret Obama på väg till semester. - Foto: Charles Dharapak / AP / SCANPIX
Rodnina stödjer Vladimir Putins regering.
2 av 2
Rodnina stödjer Vladimir Putins regering. - Foto: SCANPIX / Ap

Ryskt bananhån mot Barack Obama

Ryska parlamentsledamoten Irina Rodnina är i blåsväder. Anledningen är en manipulerad bild på paret Obama med en banan.


MOSKVA. En tuggande Barack Obama bredvid sin fru Michelle – och så en inklippt banan i förgrunden. Det var vad den ryska parlamentsledamoten Irina Rodnina, som stödjer Vladimir Putins regering, twittrade för ett par dagar sedan.

Nu får hon kraftig kritik, både från politiska motståndare och från amerikanskt håll. USA:s ambassadör i Ryssland, Michael McFaul, tycker att det är en skam för Rodninas land.

Säger sig vara utsatt för en komplott

Andra talar om att bilden kan uppfattas som rasistisk i ett land där mörkhyade personer inte sällan får utstå glåpord, bland annat i idrottssammanhang. En av de som vittnat om detta är den brasilianske fotbollsspelaren Roberto Carlos, som spelade i landet i slutet av sin karriär.

Rodnina har hävdat att det inte är något fel på bilden och att hon fått den skickad till sig av vänner i USA.

"Yttrandefrihet är yttrandefrihet, och ni borde svara för era egna fixa idéer", skrev hon på Twitter enligt The Guardian.

Parlamentsledamoten plockade senare ned bilden från Twitter men har ännu inte bett om ursäkt. Hon har tidigare varit aktiv konståkare och bott i USA under en längre period. Hon menar att kritiken mot bilden är en konspiration, dirigerat av oppositionspolitikern Aleksej Navalny.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!