Det finns allt för få kakaoplantage i världen i dag.
1 av 4
Det finns allt för få kakaoplantage i världen i dag. - Foto: Scanpix
En av förklaringarna är att plantagen ersatts med gummiplantage.
2 av 4
En av förklaringarna är att plantagen ersatts med gummiplantage. - Foto: Scanpix
Experter förutspår att chokladen kommer att förändras de kommande åren.
3 av 4
Experter förutspår att chokladen kommer att förändras de kommande åren. - Foto: Scanpix
Chokladkakorna förväntas innehålla mindre kakao och vara mer mer frukt- och nötfyllda.
4 av 4
Chokladkakorna förväntas innehålla mindre kakao och vara mer mer frukt- och nötfyllda. - Foto: Scanpix

Dåliga nyheter för chokladälskare – kakaon slut om sju år

Älskar du choklad? Då är det dags att börja lagra upp. Om sju år kan festen vara över.


Krismötet

Chokladtillverkare från hela världen, bland annat Iran, Belgien, Libanon, Tyskland och Schweiz, var samlade på mötet i London förra veckan. 

Ett mindre tillväxtprojekt har inletts, men större åtgärder kommer att krävas för att rädda chokladen de kommande åren.

Höjda priser – redan till jul

Kakaobristen kan enligt Daily Mail leda till att chokladpriserna höjs – redan till jul i år. Det höjda priset på kakaosmör riskerar, enligt experter, att höja priset med cirka två kronor för varje 100 gram mjölkchoklad.

Läs mer om hur priserna kan påverkas.

2 oktober 2020. Datumet för världens undergång? Tja, i alla fall för vissa av oss. Det är nämligen då som kakaon beräknas ta slut. 

Det är vad flera industriexperter kommit fram till under ett krismöte i London förra veckan. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många kakaoplantage för att tillfredsställa världens behov av choklad

Behöver 2,3 jordklot

Enligt Daily Star är situationen så svår att vi skulle behöva mer än en ny planet för att hålla chokladindustrin flytande. Och de kommande åren väntas chokladpriserna stiga samtidigt som jätteföretagen spås använda mer frukt och nötter i sina produkter.

– Det kommer att bli en chokladbrist och det finns ingen lösning på problemet. Sju år är vad vi tror att vi har kvar, säger chokladexperten Angus Kennedy enligt Daily Star.

Tar lång tid att få fram kakaon

En av förklaringarna till kakaobristen är Kinas bilindustri. Gummiplantagen, som behövs inom bilindustrin, har visat sig vara betydligt mer lönsamma än kakaoplantagen.

– Kakaoplantagen skärs ner och ersätts av gummiplantage eftersom de ger mer vinst. En kakaoplanta ger bönor först efter fyra år, vilket betyder att man får vänta fyra år på vinsten. Många frågar sig då vad poängen är, säger Kennedy.

Chokladen kommer att förändras

Men det är inte bara vår chokladefterfrågan som gör att kakaon börjar ta slut. Kakao är en överlag populär vara som används i allt från bakelser till ansiktskrämer. 

Angus Kennedy ser en fara med framtidens choklad. När företagen blir tvungna att skära ner på kostnaderna finns det en risk att kakorna fylls med allt mer socker. Det är nämligen den ingrediens som är billigast att fylla ut kakaon med.

– Chokladen kommer att vara väldigt annorlunda mot den choklad vi känner till och älskar i dag, säger Kennedy till Daily Star.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!