USA:s militär vill göra verklighet av superhjälten.
1 av 2
USA:s militär vill göra verklighet av superhjälten. - Foto: Faksimil / Montage
Ur filmen "Iron Man".
2 av 2
Ur filmen "Iron Man".

USA ska utrusta soldater med "Iron Man"-dräkt

Snart kan amerikanska soldater utrustas med skottsäkra robotdräkter. Här är rustningen som närmast för tankarna till "Iron Man".


Talos

Talos var inom den grekiska mytologin en jätte i brons som Zeus gav till sin älskarinna Europa.

USA. "TALOS". Så heter rustningen som kan bli USA:s nya vapen i deras krigföring. Tekniken för dock närmast tankarna till "Iron Man". Men det är inte Robert Downey Jr som ligger bakom.

I det här animerade klippet visas rustningens egenskaper upp:


Tactical Assault Light Operator Suit, som förkortningen TALOS står för, presenterades först i maj. Bakgrunden till rustningen var en amerikansk soldats död i Afghanistan.

– En av våra män bröt sig igenom en dörr och dödades av en taliban på andra sidan när han försökte rädda gisslan, berättade admiral Bill McRaven för radiokanalen NPR.

Supermänsklig styrka

Så hur skulle då rustningen hjälpa soldaterna i sitt arbete? Först och främst skulle de omges av ett skyddande lager mot exempelvis beskjutning. 

Forskarna som arbetar med projektet håller på att utforma ett material som är följsamt men som snabbt kan byta form och bli skyddande för bäraren när det träffas av en kula, skriver Mashable.

Enligt den amerikanska militären kommer rustningen även ge användaren "övermänsklig" styrka. Exoskelettet som utgör dräkten skulle även kunna användas för att öka exempelvis snabbhet och flexibilitet.

Kan se fiendens exakta position

Det slutar dock inte där. Dräkten ska även ge soldaten en komplett bild av slagfältet med hjälp av en 360 graders-kamera. Genom att titta i hörnet av glasögonen kan då bäraren se fiendens exakta position.

Precis som i "Iron Man" kommer rustningen även att mäta soldatens hälsostatus med hjälp av bland annat hjärtfrekvens.

Forskarna som arbetar med projektet för USA:s enhet för specialoperationer hoppas ha en fungerande prototyp klar inom tre år.

Kommer verklighetens "Iron Man" bli som filmens?

Se trailern till den första "Iron Man"-filmen här:


/
USA
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!