Forskarna menar att mycket beror på varför man har sex.
1 av 3
Forskarna menar att mycket beror på varför man har sex. - Foto: TT
Är skälen negativa blir också relationen sämre.
2 av 3
Är skälen negativa blir också relationen sämre. - Foto: TT
Vill båda ha sex av närmande, positiva skäl blir relationen bättre.
3 av 3
Vill båda ha sex av närmande, positiva skäl blir relationen bättre. - Foto: TT

Studie: Regelbundet sex är inte nödvändigtvis bra

Det gäller att hålla sexet vid liv. Det har sexologer och terapeuter hävdat i åratal. Men en ny studie visar att regelbundet sex inte alls behöver vara bra för oss.


Män och penisnojja

Nyheter24 har tidigare skrivit om en sexstudie som tittat närmare på män och penisnojja. Studien visar att män har större penisnojja i omklädningsrummet med andra män än när de är i sängen tillsammans med en partner.

Läs hela studien här.

TORONTO. Par som har sex ofta är lyckligare och har en sund relation. Även om man inte riktigt har orken kan det vara bra att ändå ta tid till att ha sex för att "hålla gnistan vid liv". De orden har blivit något av en sanning på sex- och relationssidor. 

Ny forskning visar dock att det inte alls behöver stämma. Forskare vid University of Toronto har kommit fram till att det är anledningarna till att man har sex som är det viktiga. 

Kan påverka relationen negativt

Det finns två olika motivationskategorier: Närmande motiv (jag vill komma närmare min partner) som söker ett positivt resultat. Samt undvikande motiv (jag vill undvika en konflikt) som vill komma runt ett negativt resultat.

När båda parterna har sex av närmande, positiva skäl känner de sig mer tillfreds och får mer lust, både i relationen och sexuellt. Men, när någon av parterna har undvikande motiv, det vill säga att de kanske inte vill fullt ut, så påverkas relationen negativt. 

"Kan det vara okej i stunden"

Den stora frågan är om det är bättre för relationen att inte ha sex än att ha det av undvikande skäl. Amy Muise, doktorand och studieledare, menar att det är komplicerat. Forskningen visar att vi känner oss mer nöjda med förhållandet de dagar vi har sex. Men forskningen visar också att förhållandet påverkas negativt om vi ofta har sex med undvikande skäl.

– Om inte sexet är undvikande i alltför hög grad kan det vara okej i stunden. Men du har definitivt mer nytta av närmande sex, säger Muise till Wall Street Journal.

/
/
/
par
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.