Film eller verklighet? Vad är vad?
1 av 4
Film eller verklighet? Vad är vad?
Tusentals Guy Fawkes-masker i filmen "V för Vendetta". I fjol ville det löst sammansatta nätverket samla liknande skaror i London. De lyckades sådär.
2 av 4
Tusentals Guy Fawkes-masker i filmen "V för Vendetta". I fjol ville det löst sammansatta nätverket samla liknande skaror i London. De lyckades sådär. - Foto: Stella Pictures
Historien i "V för Vendetta" utspelar sig i ett framtida Storbritannien som tagits över av ett fascistiskt parti - med övervakning och krig som följd.
3 av 4
Historien i "V för Vendetta" utspelar sig i ett framtida Storbritannien som tagits över av ett fascistiskt parti - med övervakning och krig som följd. - Foto: Stella Pictures
Huvudkaraktären "V" kämpar mot fasciststaten.
4 av 4
Huvudkaraktären "V" kämpar mot fasciststaten. - Foto: Stella Pictures

Här är Anonymous "miljonmarsch"

Nu är det dags igen – över hela världen planerar Anonymous gatudemonstrationer. Men hur många dyker upp?


Det traditionella firandet

Guy Fawkes-natten firas i England den 5 november varje år. Han försökte 1605 spränga parlamentet i den så kallade krutkonspirationen, en del i en katolsk sammansvärjning mot den protestantiske kungJakob I.

Det lanserades som "den största fredliga marschen i mänsklighetens historia". I dag är det som bekant den 5 november och det innebär att det är dags för det löst sammansatta hackernätverket Anonymous "miljonmarsch".

Budskapet har spridits via en officiell hemsida, hashtagen #MillionMaskMarch och hundratals Facebookevent världen över. 

Totalt ska det handla om 450 platser. På tisdagsförmiddagen svensk tid hade människor samlats i större städer i Oceanien och Asien. Några miljontals människor var det dock aldrig tal om.

Så här såg det ut på olika håll:

Brisbane i Australien:

Sydney i Australien:

Japan (okänt vilken stad):

Indonesien (okänt vilken stad):

Nu när dagen väl är kommen verkar organiseringen via Facebook, liksom Guy Fawkes-maskerna, inte vara särskilt viktiga:

Globalt sett är det fortfarande oklart vad det är Anonymous i dag faktiskt demonstrerar mot. I videoklipp inför demonstrationerna sågs bland andra Chelsea Manning, Edward Snowden och Julian Assange, som anses kämpa för "rörelsens" värden.

När Nyheter24 skrev om marschplanerna i september var "krig, död, lögner och företagens girighet" bland det som Anonymous vill stoppa.

I Singapore har det dock funnits en tydlig fiende – regeringen. Anledningen är en ny lagstiftning om att medier kan bli ombedda att ta bort visst innehåll. Enligt Daily Dot har det bland annat lett till att ett 30-tal hemsidor kopplade till olika myndigheter attackerats och att de bland annat ersatts med bilder och klipp ur "V för Vendetta". 

Guy Fawkes-masken blev känd efter just den filmen (baserad på Alan Moores seriebok) som släpptes 2005. Hugo Weaving spelar huvudrollen som den maskerade mannen som hämnas på ett korrupt och fascistiskt politiskt system i framtidens Storbritannien.

Här är ett av klippen som spridits inför demonstrationerna:

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!