Efter dödsfallen – nu ska Kina massutrota mördargetingar

Brandmän ska använda eld och gas för att ta död på getingarna som tagit minst 40 människoliv.


Ville utrota sparven

Det är inte första gången Kina får för sig att utrota en djurart.

I slutet på 1950-talet bestämde Mao Zedong att sparven skulle utrotas eftersom den elaka fågeln kalasade på böndernas åkrar.

Hela befolkningen mobiliserades och gick sedan ut och dödade sparvar, bland annat genom att banka i pannor tills sparvarna tröttnade på oljudet och föll till marken.

Efter ett tag kom kineserna på att sparven åt insekter och mask. 

Och eftersom få sparvar fanns kvar och åt av masken blev de för många och åt upp skörden. 

KINA. Stora getingar har terroriserat det kinesiska folket i flera månader. Över 40 människor har dödats och tusentals skadats i getingattackerna, rapporterar Mirror. 

Getingarna kan bli så stora som fem centimeter och ha en sex millimeter lång gadd. Getingsticken kan framkalla en allergisk reaktion och njursvikt som i värsta fall leder till döden.

Jagad i 200 meter

Den mest utsatta regionen är Shaanxi i nordvästra Kina där minst 28 människor har dött. En man från regionen som drabbades av njursvikt efter getingsticken uppgav att han blev jagad av en getingsvärm i över 200 meter, rapporterar Cosmic news.

En kvinna blev stungen 200 gånger. Hon ska ha sagt till en kinesisk nyhetsbyrå att getingarna täckte hela hennes ben och att hon efter två månader på sjukhus fortfarande har synliga märken på benen, skriver Daily mail.  

Eld och gas

Nu har de styrande i Kina beslutat att mördargetingarna ska massutrotas och brandmän runt om i landet har därför kallats in i fajten mot getingarna. 

Brandmännen ska bränna alla getingbon och i fall där eld inte hjälper ska getingarna gasas ihjäl.

Förutom att mobilisera människor för bekämpningen av getingarna har de kinesiska myndigheterna tillsatt speciella läkarteam och utbildat ett stort antal personer som ska ta hand om offren, skriver Daily mail.

Den ovanligt stora getingarten finns i Kinas naturliga fauna men de är ovanligt många i år. Och den ska redan ha spridits till Sydeuropa, skriver Daily Mail.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!