Arbetslösa män riskerar att åldras i förtid.
1 av 3
Arbetslösa män riskerar att åldras i förtid. - Foto: TT BILD
Det har tidigare varit känt att arbetslöshet leder till depression. Nu har det visat sig att även åldrandet påverkas.
2 av 3
Det har tidigare varit känt att arbetslöshet leder till depression. Nu har det visat sig att även åldrandet påverkas. - Foto: TT BILD
Forskning har visat att telomererna i hjärnan förkortas vid långvarig arbetslöshet.
3 av 3
Forskning har visat att telomererna i hjärnan förkortas vid långvarig arbetslöshet. - Foto: TT BILD

Arbetslös? – Då åldras du fortare

Ny forskning visar att arbetslöshet kan påverka åldrandet. Men bara om du är man.


Telomer

Är namnet på linjära kromosomers ändar. På senare år har telomererna blivit mer intressant inom forskningen då det visat sig att dessa kan förkortas eller förlängas. Något som visat sig vara mycket intressant inom åldersforskning.

FORSKNING. Det må vara deppigt som det är att vara långtidsarbetslös. Nu kommer forskningsresultaten som gör det hela ännu mer deprimerande. Finska och brittiska forskare har kunnat se att det finns samband mellan att vara långtidsarbetslös och tidigt åldrande. Men det gäller endast män. 

Delar av kromosomerna förkortas

Forskarna har kunnat se att män som varit arbetslösa i 500 dagar eller mer fått förkortade telomer, den del av kromosomerna som kan förutspå livslängd. 

– Det är troligtvis många olika mekanismer som spelar in men stress har visat sig kunna kopplas samman med kortare telomer, säger Katherine Theall, professor vid Tulane University, till NBC News.

Studie på 5 620 personer

I den senaste studien deltog 2 713 män och 2 907 kvinnor från Finland födda 1966. Vid 31 års ålder lämnade deltagarna blodprov som forskarna sedan använt för att hitta en typ av blodcell som används vid studerandet av telomer. Dessa parades därefter samman med fakta om deltagarnas anställningshistorik, hälsa, rökning och dryckesvaror.

Efter att ha kontrollerat dessa variabler så kunde man se att män som upplevt arbetslöshet i minst 500 dagar hade större risk att hamna bland gruppen av deltagare med kortast telomer. Det fanns dock ingen sådan effekt hos kvinnorna.

– Stressen som kommer av att ha varit arbetslös en längre tid visade sig vara av stor vikt. Arbetslöshet har tidigare kunnat kopplas samman med många hälsorisker inklusive dödlighet och nu även kortare telomer, säger Theall, till NBC News.

/
/
Man
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.