Kaniner plågas för att hamna på din kropp

Smygfilmade videor avslöjar brutal behandling av angorakaniner. Varning för starka bilder.


En millimeter längre hår

Anledningen till att håret rycks av ska vara att hårstråna blir några millimeter längre jämfört med om kaninerna skulle rakas. I dag finns mycket svaga djurskyddslagar i Kina och i princip inga kontrollmyndigheter. Vilket gör att pälsuppfödarna nästan kan använda vilka metoder som helst, rapporterar SVT. 

90 procent av den angora som används inom modeindustrin kommer från Kina. Nu avslöjar djurrättsorganisationen Peta vilken brutalitet kaninerna utsätts för på kinesiska pälsfarmar. Med dold kamera har organisationen lyckats filma inifrån farmarna och bilderna är fruktansvärda.

Pälsen slits av från djuren medan de fortfarande lever. Fastbundna i fram- och bakben ligger angorakaninerna på bänkar, täckta av blodstänk, och skriker av smärta samtidigt som pälsen slits loss från huden. 

Brutaliteten upprepas gång på gång

Efter att pälsen slitits bort stängs kaninerna in i små gallerburar. Där sitter de tills pälsen efter tre månader vuxit ut igen. Då upprepas samma procedur. Och så fortsätter det, gång på gång, tills djuren är omkring fem år och dör.

– Det är fasansfullt att se att man behandlar djur på de här sättet. Det här är grovt djurplågeri som jag ser det. Det är både på det fysiska planet, de har ont och de lider av smärta, och på det mentala planet, de är rädda och stressade, säger veterinären Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund, till SVT.

Svenska butiker kan inte garantera ursprung

På de flesta svenska kedjor säljs angoraplagg som kommer från Kina. Det är dock oklart ifall angoran kommer från de djurfarmar som Peta uppmärksammat. Varken Kappahl eller MQ kan garantera att angoran inte kommer från nämnda farmar, men undersöker det i skrivande stund. 

– Vi köper angoran från Kina och undersöker just nu exakt var den kommer ifrån, säger Charlotte Högberg på Kappahl, till SVT Nyheter. 

På H&M menar man, enligt SVT, att man har goda kontroller och vet att djuren behandlas väl.

Se klippen från djurpälsfarmarna nedan. Varning för extremt starka bilder.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.