Michael Palin (till höger) tror inte det går att göra parodi på islam.
1 av 4
Michael Palin (till höger) tror inte det går att göra parodi på islam. - Foto: TT / Montage
Ur "Life of Brian", en parodi på Jesus och den kristna tron, från 1979.
2 av 4
Ur "Life of Brian", en parodi på Jesus och den kristna tron, från 1979.
Författaren Salman Rushdie.
3 av 4
Författaren Salman Rushdie. - Foto: AP / TT
Hela Pythongänget (utan avlidne Graham Chapman). Från vänster: Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones, Terry Gilliam och John Cleese.
4 av 4
Hela Pythongänget (utan avlidne Graham Chapman). Från vänster: Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones, Terry Gilliam och John Cleese. - Foto: AP / TT

Monty Python-stjärnan: "Man kan inte skämta om islam i dag"

Med "Life of Brian" gjorde humorgänget Monty Python parodi på kristendomen. Men Michael Palin tror inte det skulle gå i dag. – Och en parodi på islam skulle vara ännu svårare, säger han.


Monty Python

Humorgänget har bland annat legat bakom "Monty Python's Flying Circus", "Life of Brian", "Monty Python and the Holy Grail" och "The Meaning of Life".

Gruppen bestod från starten 1969 av medlemmarna John Cleese, Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones, Graham Chapman och Terry Gilliam. Chapman avled 1989.

1979 släpptes filmen "Life of Brian", en omtyckt och älskad parodi om kristendom och Jesus. Skaparna var det brittiska humorgänget Monty Python, som nu är på reunionturné i hemlandet.

Men en sådan film om kristendomen skulle inte kunna göras i dag. Än mindre om den handlade om islam. Det menar medlemmen Michael Palin.

– Vi såg alla vad som hände Salman Rushdie och ingen av oss vill ge oss in på det. Det är synd men det är så det är. Det finns personer där ute utan en känsla för humor och de är tungt beväpnade, säger han till Daily Mail.

Irans ledare uttalade fatwa

Rushdie är författaren som 1988 skrev "Satansverserna", som anklagades för att vara kränkande mot muslimer. Efter stora protester ledde det hela till att Irans högsta andlige ledare Ayatollah Khomeini uttalade en fatwa mot honom – en uppmaning till alla muslimer att döda Rushdie.

Palin pratar också om att gruppen aldrig egentligen haft några måltavlor med sin humor. Men de har alltid skrivit om saker man kanske inte borde skriva om.

– Det är som i skolan – så fort läraren sa "det är inte roligt" så skrattade man, säger han.

"Man kunde knappt prata om homosexualitet"

När gruppen skämtade om sex och nakenhet var det kontroversiellt, men i dag finns en helt annan öppenhet på teve och i filmer när det gäller dessa områden.

– När vi skrev våra skämt kunde man knappt prata om exempelvis homosexualitet, säger Palin till Daily Mail.

Här skämtas det om stening i "Life of Brian":


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!