Fredag 30 Jul
Stockholm

Våldtäktsman släppt efter nio månader: "Han har fått uthärda mycket"

Richmond, till höger, släpps.
1 av 6
Richmond, till höger, släpps. Foto: TT BILD / Ap
En av bilderna som avslöjade våldtäkten i Steubenville, Ohio.
2 av 6
En av bilderna som avslöjade våldtäkten i Steubenville, Ohio. Foto: Youtube/Instagram
Trent Mays och Ma´lik Richmond.
3 av 6
Trent Mays och Ma´lik Richmond. Foto: TT BILD / Ap
Poppy Harlow, på plats i Steubenville, sa att det var oerhört jobbigt att bevittna när domen föll.
4 av 6
Poppy Harlow, på plats i Steubenville, sa att det var oerhört jobbigt att bevittna när domen föll. Foto: Youtube
Candy Crowley menade att "hon inte kan föreställa" sig hur det måste ha varit i rättssalen.
5 av 6
Candy Crowley menade att "hon inte kan föreställa" sig hur det måste ha varit i rättssalen. Foto: Youtube
Även Serena Williams uttalade sig.
6 av 6
Även Serena Williams uttalade sig. Foto: Andrew Brownbill/SCANPIX

En av de två som dömdes för den uppmärksammade våldtäkten i Steubenville har släppts efter nio månader i ungdomsfängelse. Och det är tydligen jättesynd om honom.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Steubenville

Det var i januari förra året som hackernätverket Anonymous publicerade ett videoklipp om våldtäkterna i Steubenville, Ohio, en stad med blott 18 700 invånare. 

I klippet pekade man bland annat ut två stjärnspelare ur stadens high-schoolag. 

Händelsen blev en stor nyhet, såväl inrikes som i övriga världen, och kom att dela den lilla staden i två läger

En del invånare valde att sluta upp bakom de misstänkta gärningsmännen - medan andra kritiserade polisen för att skydda de misstänkta.

STEUBENVILLE. En av de två pojkarna som dömdes för våldtäkt vid det uppmärksammade fallet i amerikanska Steubenville har nu släppts efter endast nio månader i ungdomsfängelse.

Det handlar om den yngre av de två 16-årige Ma'lik Richmond, som ursprungligen dömdes till ett års fängelse. En dom som omedelbart överklagades eftersom att Richmonds advokat Walter Madison menade på att "ens hjärna inte är fullt utvecklad vid 16 års ålder".

"Ber om ert stöd"

Nu kommer Madison med nya uttalanden. I ett pressmeddelande säger han att "de senaste 16 månaderna har varit extremt utmanande för Ma´lik och hans familj" och att han "fått uthärda mer än vad folk kan föreställa sig". Pressmeddelandet avslutas med en önskan om att media och andra nu ska låta Richmond vara ifred samt att "vi ber om ert stöd och era böner när vi går framåt".

"Skulle kunna förvänta sig en ursäkt"

Offret, en 16-årig flicka, nämns överhuvudtaget inte. Något som upprör hennes företrädare Robert Fitzsimmons.

"Även om vi alla hoppas att dömda brottslingar rehabiliteras är det nedslående att det i pressmeddelandet inte görs en enda hänvisning till offret, som han och hans medbrottsling skadade för livet. Man skulle kunna förvänta sig en ursäkt istället för uttalanden om honom själv. Våldtäkt handlar om offret, inte om gärningsmännen. Uppenbarligen har de som skrivit hans pressmeddelande inte förstått det", skriver Fitzsimmons enligt wtrf.com 

Snedvriden rapportering

Redan under rättegången mot Richmond och hans 17-årige medbrottsling Trent Mays hamnade rapporteringen ofta snett. Främst kritiserades tevekanalen CNN. Bland annat sa kanalens nyhetsankare Candy Crowley att "hon inte kan föreställa sig" hur svårt det måste ha varit för de båda unga männen att motta domen. 

Kanalens reporter på plats, Poppy Harlow, förklarade sedan att det var "oerhört svårt" att se på när "dessa två unga män, som hade så lovande karriärer, två stjärnspelare och mycket bra studenter, bokstavligen fick se på när deras liv föll ihop".     

Tennisstjärna blandade sig i

Även tennisstjärnan Serena Williams kritiserades hårt för sina uttalanden i samband med rättegången. Bland annat sa hon att flickan "hade tur".

–  De gjorde något dumt, men jag vet inte. Jag skyller inte på flickan men om du är 16 år gammal och så berusad, då borde dina föräldrar lära dig att inte ta emot alkohol från andra människor. Hon är 16 år, varför var hon så full att hon inte minns, frågade sig Williams då.

Här kan du se CNN:s bisarra rapportering:


Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela