Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sovmorgon kan ge bättre skolresultat

En vanlig syn i skolan? Kanske behöver eleverna sovmorgon.
1 av 2

En vanlig syn i skolan? Kanske behöver eleverna sovmorgon.

Claudio Bresciani / TT

Det kan vara bättre att tonåringar får sova ut.
2 av 2

Det kan vara bättre att tonåringar får sova ut.

JONAS EKSTRÖMER / TT

Nyheter | 08/01/2014 11:33

Tonåringar behöver få sova ut på morgonen för att kunna prestera bättre i skolan. Det visar forskning som sätter puberteten i ny dager.

Skolorna drar igång efter jul- och nyårshelgerna och med det kommer den berömda morgontröttheten. Men kanske är det dags att ge eleverna sovmorgon?? Det kan nämligen förbättra prestationen vid prov och andra skoluppgifter.

Detta är ett av experimenten som brittiska forskare nu vill att skolor ska testa i landet. 

"Biologisk klocka" går efter vuxnas

Anledningen bakom är att tonåringar i puberteten har en "biologisk klocka" som ligger mellan två till fyra timmar efter vuxna personers.

Alltså skulle en tonåring egentligen behöva sova två till fyra timmar längre på morgonen.

Enligt Daily Mail håller denna dygnsrytm i sig under puberteten och fram till att man är cirka 21 år gammal. När vi är i 50-årsåldern har vi samma dygnsrytm som när vi var småbarn.

Ska genomföra experiment

Forskarna tror nu att det kan vara en idé att låta äldre barn börja skolan senare, samtidigt som yngre elever kan tvingas börja tidigare – om det visar sig att det gynnar resultaten.