Torsdag 26 Maj
Stockholm

Pub portar folk med Canada Goose-jackor

Gåsjackor göra sig icke besvär.
1 av 3
Gåsjackor göra sig icke besvär. Foto: TT Bild
På puben är man tydliga med sitt budskap.
2 av 3
På puben är man tydliga med sitt budskap. Foto: Facebook
Företaget tillbakavisar dock anklagelserna.
3 av 3
Företaget tillbakavisar dock anklagelserna. Foto: TT Bild

Canada Goose-jackan är inte välkommen på den norska puben i Lillehammer. Anledningen? Att företaget tros bryta mot norska djurskyddsregler.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Plockades levande

Nyheter24 har tidigare skrivit om djurplågeri vid framställning av dunprodukter.

2009 avslöjade Kalla Fakta hur gässens fötter binds ihop för att fågeln därefter ska plockas levande. Fåglarna drabbas senare ofta av över tio centimeter långa sår – som arbetarna därefter syr ihop helt utan bedövning. 

Hela duvbranschen granskades senare för djurplågeri.

LILLEHAMMER. Människor med Canada Goose-jackor bör icke göra sig besvär att försöka komma in på puben Felix i norska Lillehammer. Jackorna är nämligen portade.

Bryter mot djurskyddsregler

Det brukar handla om MC-västar eller bruten klädkod, men sällan om ytterkläder. Men den här gången är det just jackorna som berörs. Men motivet bakom handlar inte om vem som har på sig jackan eller hur jackan i sig ser ut. 

Det handlar om att företaget Canada Goose inte är tillräckligt bra på djurskydd i själva produktionen. 

– Det viktigaste för mig är att folk som inte inser hur jackan tillverkas och vad den är gjord av får veta det här, säger Melina Naess som är ägare till puben, till NRK.

Canada Goose slår tillbaka

Importören av märket tillbakavisar dock anklagelserna och säger till NRK att man är noggranna med att kontrollera sina leverantörer.

– Det finns ingen tradition i Kanada att plocka fjädrar från levande gäss, och vi har aldrig tidigare gjort det i vår 50-åriga historia. Vi tar även avstånd från tvångsmatning av gäss och accepterar inte leverantörer som använder sådana metoder, säger Jeffrey Leopold, VD för Canada Goose Norge, till NRK.

Gästerna reagerar

Men på puben står man fast vid sitt beslut och har redan stött på diverse reaktioner.

– Det har vi. Senast i går var det en kvinna som inte kom in med sin Canada Goose-jacka. Det som hände var att hon gick hem, bytte om till en annan jacka och kom sedan tillbaka igen, säger Melina Naess.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela