Henry Inglis, Aaron McCann och Lauren Elliott står bakom skolkvideon.
1 av 4
Henry Inglis, Aaron McCann och Lauren Elliott står bakom skolkvideon. - Foto: Madkidsproduction
I början av videon har gänget det hur bra som helst.
2 av 4
I början av videon har gänget det hur bra som helst.
De lever ett drömliv.
3 av 4
De lever ett drömliv.
För att sedan sprängas i luften.
4 av 4
För att sedan sprängas i luften.

Efter dödsvideon – här är gänget bakom

Stanna i skolan eller dö. Du har väl inte missat skräckvideon som just nu gör succé på YouTube? Nyheter24 har pratat med gänget bakom.


Teamet bakom

Teamet bakom filmen kommer från Perth i Australien, och består av Henry Inglis (författare/regissör), Aaron McCann (författare/regissör) och Lauren Elliott (producent). 

De har tidigare producerat filmer som Set Yourself Free (2014), It's A Snap! (2012), och webbserien Henry & Aaron's 7 Steps to Superstardom (2011) och ett flertal andra kortfilmer inklusive Henry & Aarons ABC2 Christmas Special (2013). 

För tillfället jobbar de på flera olika projekt som film, teveserier, kortfilmer och reklam.

PERTH/AUSTRALIEN. De är unga, snygga, kära och frigjorda. Videoklippet där fyra ungdomar bestämmer sig för att skolka och i stället hänga på stranden i äkta high school-hångel-anda för att sedan sprängas i luften gör just nu succé på YouTube. 

På mindre än en vecka har över tio miljoner människor sett dödsvideon som avslutas med moralkakan: "Det här är vad som händer om du skolkar. Stanna i skolan." 

Som avsändare står något som ser ut att vara en seriös stiftelse vid namn "Learn for Life".

Uppenbart fejk

Det krävs inte mycket för att snabbt ana att klippet inte riktigt kommer från en seriös källa (även om vissa faktiskt gått på att det är en riktig stiftelse som ligger bakom).

Bakom YouTube-succén står ett australiensiskt komikerteam bestående av författarna, regissörerna och producenten Henry InglisAaron McCann och Lauren Elliott.

– Idén kom sig ur vårt förakt för den här typen av vidrig reklam som flera stora företag använder sig av. Att använda unga, vackra modeller för att skapa en drömmande, soldränkt "perfekt dag", säger Henry Inglis till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi tänkte att det skulle vara unikt att ha en allvarlig ton genom att snabbt skifta från lycka till skräck.

Vad är syftet med filmen?

– Det är en komedisketch som driver med en "bo i skolan"-kampanj som tidigare gjorts av en verklig stiftelse, säger Inglis till Nyheter24.

"Förstod att den skulle väcka debatt"

Att det blivit stor uppståndelse kring filmen är inget som förvånar teamet. 

– Vi visste att det skulle bli debatt gällande huruvida videon var äkta eller inte. Det är definitivt det som är det roliga med sådant här. Jag tror att mysteriet kring det är en del av anledningen till att videon blivit en sådan succé.

Hur har reaktionerna varit?

– Allt från misstro och ilska, till glädje och likgiltighet. Det är folk som tycker att det är en riktigt effektiv reklam, till människor som tror det här tillvägagångssättet aldrig skulle kunna lösa problemet med att folk skolkar, säger Inglis till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är extra kul när folk faktiskt tror att det så här som Australien får sina elever att stanna i skolan.

Så det är på riktigt folk som inte förstått att allt är på låtsas?

– Vissa tror att reklamen på riktigt kommer från en organisation, medan andra är övertygade om att det är en bluff.

Här är klippet (varning för aningen blodiga bilder):


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Fungerar skrämseltaktik på dig?
Tack för din röst!